SES ÖLÇÜM TEKNİKLERİ VE GÜRÜLTÜ ANALİZİ

İzlence Formu

Ders Adı SES ÖLÇÜM TEKNİKLERİ VE GÜRÜLTÜ ANALİZİ Kod AMFZ7564
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. FEYZA GÜZELÇİMEN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Akustik kavramının detaylı olarak öğrenilmesi, ses ve gürültü ölçme tekniklerinin bilinmesi, hem teorik metotlarla hem de uygulamalı yöntemlerle gürültünün çevresel etki analizinin yapılması, elde edilen metodolojiler ile deneysel sonuçların yorumlanması amaçlanmaktadır.

İçerik

Temel Bilgiler: Ses, Ses Ölçüm Birimleri; Sesin Algılanması, Yayılması ve Yönelmesi;Titreşim ile ilgili temel bilgiler, Titreşim Kaynakları ve Özellikleri; Titreşim ile ilgili temel bilgiler, Titreşim Kaynakları ve Özellikleri; Ses Frekansı, Ses Şiddeti, Ses Basıncı, Ses Basınç Düzeyleri (Desibel, dBlin, DblinA vb.); Ses Basıncı Düzeyi ve Ses Şiddeti Düzeyi Ölçüm Standartları (Laboratuvar ve Alan Ölçümleri ile ilgili Genel Bilgiler); Ses Basınç Düzeyi Ölçüm Teknikleri; Ses Absorbsiyonu, Ses Yansıması, Ses İletimi; Ses Absorbsiyonuna Etki Eden Parametreler, Ses Absorbsiyonu ile ilgili Teorik Yöntemler ve Deneysel Yöntemler; Temel Bilgiler: Gürültü, Gürültü Ölçüm Birimleri, Gürültünün Spektral Bileşenleri, Band Filtreleri ve Ağırlıklı Ölçme Filtreleri; Gürültü Türleri ve Kaynakları, Gürültü Kirliliği , Gürültünün Canlılar Üzerindeki Etkileri; Gürültü Ölçüm Sistemleri; Gürültü Analizi.

Öğretim Yöntemleri

Sunum, Anlatım, Soru-cevap ve Uygulama

Kaynaklar

1. "Acoustics: Basic Physics, Theory, and Methods ( 1. ed..)", Paul Filippi, Aime Bergassoli , Dominique Habault, Jean Pierre Lefebvre, Academic Press (1998), ISBN-13: 978-0122561900 2. "FUNDAMENTALS OF ACOUSTICS", Colin H Hansen 3. "Acoustics and noise control", Smith, B.J. et al., (1996), 2nd Ed. Longman 4. "Sound, Noise and Vibration", Rupert Thornely-Taylor, An explanation, (2016) 5. "Gürültü:Kavram ve Yaklaşım", Belgin E, Çalışkan M. (ed.),Çalışma Yaşamında Gürültü ve İşitmenin Korunması, (2004), Türk Tabipleri Birliği Yayınları 6. "İşitme Biyofiziği", Aslı Aykaç, YDÜ Tıp Fakültesi, http://docs.neu.edu.tr/staff/asli.aykac/i%C5%9Fitme%20biyofizi%C4%9Fi_88.pdf

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024