İLERİ FİNANSAL MUHASEBE

İzlence Formu

Ders Adı İLERİ FİNANSAL MUHASEBE Kod MUHB9005
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. YAKUP SELVİ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

İleri Finansal Muhasebe dersinin temel amacı, muhasebe sistemini, yöntem, teknik ve standartlar açısından inceleyerek, işletme yöneticilerinin bu alandaki analitik düşünme, problem çözme ve karar verme yeteneklerini geliştirmeye katkı sağlamaktır.

İçerik

İleri Finansal Muhasebe, muhasebe sisteminde dönemsellik ilkesine göre karın belirlenmesinde özellik gösteren finansal faaliyetlerle ilgili konuları inceleyen bir muhasebe bilgi sistemidir.

Öğretim Yöntemleri

a)Ders Anlatma: Dersle ilgili temel konular ekte yer alan ders uygulama planına uygun olarak anlatılacaktır. Ancak öğrencilerin de işlenecek olan konuları önceden okuyarak derse gelmeleri beklenmektedir. b)Ödevler: Dönem içinde verilen ödevler zamanında yapılıp teslim edilecektir. Ödevler kesinlikle bireysel olarak yapılacaktır. Grup halinde yapılan ödevler yapılmamış kabul edilecektir. c)Vak'alar (Örnek Olaylar): Ders programı çerçevesinde örnek olaylar tartışılacaktır.

Kaynaklar

A - TEMEL KAVRAMLAR -Finansal Muhasebe ve Tekdüzen Muhasebe Sistemi, Yenilenmiş 3. Baskı, Prof. Dr. Cengiz ERDAMAR, Prof. Dr. Feryal ORHON BASIK, Türkmen Kitabevi , İstanbul, 2010. B- NAKİT AKIŞ TABLOSU: TMS 7- Nakit Akış Tabloları (www.tmsk.org.tr) Kitap: . Kerem Sarıoğlu, Nakit Akış Tablosu ve Yönetim Kararlarında Kullanımı, İ.Ü. Muhasebe Enstitüsü Yayını,İstanbul, 2010. Tez: -Olcay Erdemli Gündüz, "İşletme Yönetiminde Nakit Akım Tablosunun Yeri ve Önemi", İ.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 1996. -Orhan Saçan, "İşletmelerde Nakit Akışı", İ.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 1998. Makale: -Cengiz Erdamar, Turgay Sakin,"Kur Farklarının Nakit Akış Tablosundaki Yeri", Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, Cilt 12, Sayı 3, Eylül 2010. -Mustafa Kısakürek, Mehmet Demir, "Nakit Akım Tablosunun Hazırlanmasında Direkt-Endirekt Yöntem Tartışması", Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı 30, Nisan 2006. -Ümit Gücenme, Aylin Poroy Arsoy ;"Muhasebe Standartlarınki Sınıflandırılmış Nakit Akım Tablosu Formatı ile Finansal Performansın Ölçülmesi" Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı 30, Nisan 2006. C - KONSOLİDASYON: TMS 27- Konsolide ve Bireysel Finansal Tablolar (www.tmsk.org.tr) Tez: -Hülya Akbaba, "Konsolide Mali Tablolar ve Konsolidasyon İle İlgili Bir Vak'a Çalışması", İ.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 1997. Makale: -Özlem Arıkan, "Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarında Yapılan Son Değişiklikle İşletme Birleşmelerinin Finansal Raporlanması", Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, Yıl 4, Sayı 13, Eylül 2004. -Fahrettin Özdemirci, "Uluslararası Muhasebe Standart'larına Göre Finansal Tabloların Konsolidasyonu", Vergi Dünyası Dergisi, Sayı 307, Mart 2007. D - LEASİNG: TMS 17- Kiralama İşlemleri (www.tmsk.org.tr) Makale: -A.Taylan ALTINTAŞ, "Son Düzenlemeler Çerçevesinde Kiraya Veren ve Kiracı Açısından Finansal Kir

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024