ESKİÇAĞ VE GEÇ ANTİK DEVİRDE TARİH YAZICILIĞI VE YAZITLARIN TARİH YAZIMINA KATKILARI

İzlence Formu

Ders Adı ESKİÇAĞ VE GEÇ ANTİK DEVİRDE TARİH YAZICILIĞI VE YAZITLARIN TARİH YAZIMINA KATKILARI Kod ECTA9017
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MUSTAFA HAMDİ SAYAR
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Eskiçağ ve Geç Antik Devir Tarihçilerinin eserlerinde anlatılan tarihi olayları, olayların geçtiği coğrafyalarda bulunan yazıtlı eserlerle birlikte değerlendirerek yorumlanmalarını araştıran Historiografi = tarih yazıcılığı alanına yönelik temel konuları incelemeyi amaçlanmaktadır.

İçerik

Eskiçağ ve Geç Antik Devir Tarihçilerinin eserlerinde anlatılan tarihi olayları aktaran tarihçilerin hangi ortamda bu eserleri kaleme aldıkları, çevrelerindeki sosyal ve politik ortamdan ne düzeyde etkilendikleri incelenerek, eserlerin güvenilirlik düzeylerinin sorgulanmaları öngörülmektedir. Bu sorgulama sırasında anlatılan olaylara ilişkin yazıtlar varsa onların içerikleriyle karşılaştırılarak tarihi kaynaklar ve yazıtların belli bir olayı ne düzeyde gerçeğe uygun yansıttıklarının anlaşılmasına çalışılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım ve sunum yoluyla

Kaynaklar

Eskiçağ Yazarları hakkında: http://www.kirke.hu-berlin.de/kirke/autor.html Grethlein, J., Knowing Future Time in and Through Greek Historiography. Berlin 2016. Howe, T. - Müller, S.– Stoneman, R. Ancient Historiography on War and Empire. Oxford 2016. Pitcher, L., Writing Ancient History: An Introduction to Classical Historiography. Oxford. 2020. Marincola, J., Authority and Tradition in Ancient Historiography. Cambridge 1997. Marincola, J. A Companion to Greek and Roman Historiography. 2007 Holmes, R.C.L., 15 Ancient Greek Historians and How They’ve shaped Ancient History.2020.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024