ESKİÇAĞ VE GEÇ ANTİK DEVİRDE, TİCARET, TİCARET YOLLARI VE LİMANLAR

İzlence Formu

Ders Adı ESKİÇAĞ VE GEÇ ANTİK DEVİRDE, TİCARET, TİCARET YOLLARI VE LİMANLAR Kod ECTA9015
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MUSTAFA HAMDİ SAYAR
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Akdeniz dünyasında M.Ö. 1. Bin ikinci çeyreğinden başlayarak Akdeniz dünyasının ekonomik yapısının ve o dönemin bölgelerarası ticaretinin hayattaki ele alınması amaçlanmaktadır. Bu sayede şehirler ve bölgeler arası ticari rekabetin siyasi sonuçlarının incelenmesi amaçlanmaktadır.

İçerik

Bu derste Akdeniz ve çevresindeki bölgeler ile Uzakdoğu ile İran üzerinden kara ve deniz yoluyla yapılan ticaret ve ticari yollar ele alınacaktır. Farklı bölgelerde gelişen uygarlık havzalarında yaşayan insanların gereksinimlerini karşılamak için başka bölgelerdeki üretim araçlarını ele geçirmekten çok o bölgelerde üretilen mallara ticaret yoluyla ulaşmak bölgelerarası iletişimi de hızlandırmıştır. Akdeniz Eskiçağ tarihi boyunca tarihi gelişmelerin merkezinde yer almıştır. Eskiçağın önemli imparatorluklarının rekabet alanı olan Akdeniz bölgesi, bu rekabetin sonucu olarak büyük bir sosyal ve siyasi dönüşüm yaşamıştır.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım ve sunum yoluyla

Kaynaklar

N. Morley, Trade in Classical Antiquity. Cambridge 2007. P. Garnsey, Food and Society in Classical Antiquity. Cambridge 1999.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024