SOSYAL BİLİMLERDE NİCELİKSEL ARAŞTIRMA

İzlence Formu

Ders Adı SOSYAL BİLİMLERDE NİCELİKSEL ARAŞTIRMA Kod SBUI4026
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. YUNUS KAYA
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Sosyal bilimlerde niceliksel araştırma yapabilmek bir sosyal bilimci için önemli bir meziyettir. Bu ders sosyal bilimlerde kullanılan nicel araştırma yöntemlerini lisans öğrencilerine tanıtılmasını amaçlayan giriş niteliğinde bir derstir. Ders sosyal bilimlerde sıklıkla kullanılan veri analizlerine odaklanmaktadır ve öğrencinin kendi nicel araştırmasını yapması hedeflenmektedir.

İçerik

Nicel araştırma teknikleri sosyal bilimlerde artan bir sıklıkla kullanılmaktadır. Bu ders kapsamında birincil ve ikincil nicel verilerin analizi için gerekli olan temel yöntemler öğrencilere tanıtılacaktır. Bu bağlamda betimsel istatistikler, t-testi ve ANOVA, basit ve çoklu regresyon ve logaritmik regresyon gibi yöntemler sıra ile ele alınacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Ders zorunlu okumalar ve öğrencilerin SPSS gibi sosyal bilimlerde yaygın olarak kullanılan istatistik programlarını kullanarak hazırlayacakları projeler üzerinden yürütülecektir.

Kaynaklar

Coşkun, Recai, Remzi Altunışık, Serkan Bayraktaroğlu ve Engin Yıldırım. 2015. Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, 3. Baskı. Sakarya: Sakarya Kitabevi. Aziz, Aysel. 2018. Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri ve Teknikleri, 12. Basım. Ankara: Nobel Yayınevi. Matthews, Bob and Liz Ross. 2010. Research Methods: A Practical Guide for the Social Sciences. Essex, UK: Pearson Education Limited.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024