CURRENT GLOBAL ISSUES

İzlence Formu

Ders Adı CURRENT GLOBAL ISSUES Kod SBUI4008
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. GİZEM BİLGİN AYTAÇ
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Güncel küresel sorunlar dersi, öğrencilerin küresel siyasetin sorunlarını anlamalarını sağlar. Bu zorunlu ders, lisans son sınıf öğrencilerinin bu arka planı vaka çalışmaları ile ilişkilendirmesi için Uluslararası İlişkiler (Uİ) teorilerinin epistemolojik evrimini (pozitivizmden post-pozitivizme ve eleştirel yaklaşımlara doğru) analiz etmesini amaçlamaktadır. Ayrıca, Uİ ve güvenlik çalışmalarının ana kavramları hakkında önemli bir ontolojik tartışma sağlar.

İçerik

Güncel küresel sorunlar dersi, son sınıf öğrencileri için zorunlu bir derstir. Dersin başlangıcında, dış politika karar verme, Uluslararası etik, uluslararası politik ekonomi (UPE), Uluslararası hukuk, Göç ve güvenlik bağları gibi küresel politikanın temel araçlarını kapsar. Ara sınavlardan sonra, bölgesel krizleri ve İran Nükleer krizi, Balkan Savaşları, Rusya’nın ve Çin’in artan güçleri gibi konuları teorik çerçeve üzerinden analiz eder.

Öğretim Yöntemleri

Sınıf tartışmalarına düzenli katılım ve aktif katılım çok önemlidir. Öğrenciler ders öncesi ders programındaki zorunlu okumayı yapmalı veya konularla ilgili gerekli videoları izlemelidir. Her ders aktif tartışmalardan ve Soru-Cevap oturumundan oluşur. Ara sınav ve finalde bir soru olarak tanımlanan bir kişisel çevrimiçi (FlipGird) ve bir yerinde grup sunumu dersler sırasında yapılabilir.

Kaynaklar

Reus-Smit, Christian, and Duncan Snidal. The Oxford Handbook of International Relations. Oxford University Press, 2008. Mauer, Victor, and Myriam Dunn Cavelty. The Routledge Handbook of Security Studies. Routledge, 2009.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024