POLITICS OF INTERNATIONAL DEVELOPMENT

İzlence Formu

Ders Adı POLITICS OF INTERNATIONAL DEVELOPMENT Kod SBUI4027
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Uluslararası kalkınma konusunda devletler arasında işbirliği, rekabet ve çatışma sorunlarını, kalkınmada ülkesel ve bölgesel farklılıklar ile uluslararası örgütlerin bu alandaki katkı ve etkilerini anlamaları için öğrencilere kavramsal ve teorik bir çerçeve sunmayı amaçlar. Ayrıca, kalkınmaya yönelik ulusal, bölgesel ve küresel ekonomik, sosyal, siyasal politika ve programların açıklanması ve anlaşılmasına uluslararası ilişkileri de dahil ederek disiplinler arası bakılabilmesini hedefler.

İçerik

Uluslararası kalkınma olgusunun teori, politika, proje ve strateji boyutlarıyla ilgili olarak devletler arası ve küresel ölçekte planlama, yönetim, çatışma ve işbirliği konularını içerir. Ders ayrıca, yüksek lisans düzeyinde önerilen Uluslarararası Kalkınma Sorunları dersinde kapsanan temel sorun ve kalkınma politikalarının sonuçlarının daha detaylı olarak tartışılmasını da içerir. Önce, uluslararası kalkınma teorileri, devlet veya bölge özelinde kayda değer yaklaşımlar ve deneyimleri içeren uygulamaları içerir. Bu bağlamda, Latin Amerika, Afrika ve Asya örnekleri üzerinden literatürün taranması planlanmaktadır. Teorik anlamda da sömürgecilik, post-sömürgecilik tartışmaları, Bağımlılık ve Latin Amerika Bağımlılık Okulu, Dünya Sistemi Teorisi, Neo-Marksist yaklaşımlar, neo-liberalist kalkınma modeli gibi temel yaklaşımlar tartışılacaktır. Son olarak, kalkınmada planlama ve programlama, kalkınma projeleri, mega projeler, sınıraşan doğal kaynaklar ve sınıraşan projeler, finans sorunları, dış yardım sorunu, ve kalkınma stratejileri konuları incelenecektir. Bu son bağlamda, uluslararası finans hareketleri, uluslararası finans ve ekonomik yardım kuruluşları ve bu kuruluşlardaki uluslararası politik süreçler geçmişten örnekler de verilerek anlatılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Derste ele alınacak konularla ilgili okuma listeleri ve elektronik kaynaklar önceden öğrencilere verilerek, derse hazırlıklı gelmeleri sağlanacaktır. Dersin içeriğinde yer alan konu ve sorunlar interaktif bir ders ortamında tartışılarak, literatürden seçilen okumaların da ışığında tartışılacaktır.

Kaynaklar

Her hafta programdaki konular ile ilgili kaynaklar öğrencilere verilecektir. Ders için dönem başında detaylı bir okuma listesi ve programı paylaşılacaktır.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024