SİYASET TEORİSİNDE GÜNCEL TARTIŞMALAR

İzlence Formu

Ders Adı SİYASET TEORİSİNDE GÜNCEL TARTIŞMALAR Kod SBUI4009
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. MUHAMMED ALİ AĞCAN
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu ders, lisans son sınıf öğrencilerine siyaset teorisindeki güncel tartışmaları tanıtır. Siyaset düşüncesi alanında son yıllarda önplana çıkan belli başlı konu, sorun ve tartışmalarına bir giriş niteliğindedir. Öğrencilere, çağdaş siyaset düşüncesindeki ana düşünce çizgilerini, belli başlı kavram ve temaları, önemli tartışma konu ve sorunları ile temel metin ve öncü düşünürleri tanıtmayı amaçlar. Ders bir bütün olarak çağdaş siyasal dünyamıza yönelik teorik akıl yürütmeleri gözden geçirir ve böylece siyasal olana dair eleştirel bir kavrayış geliştirebilmenin imkan koşullarını soruşturur.

İçerik

Özne, devlet, egemenlik, topluluk, demokrasi, cumhuriyet, eleştiri, diyalog, müzakere gibi siyaset teorisinin temel kavramları hakikat, bilim, dil, anlam, pozitivizm, modernite, sosyal gerçeklik, söylem, iletişim gibi sosyal teori ve felsefenin daha geniş tartışmaları çerçevesinde farklı yaklaşım ve geleneklerin (hermenötik, liberalizm, post-yapısalcılık, eleştirel teori vb.) izleği sürülerek ve temel metinlerine başvurulurak işlenir.

Öğretim Yöntemleri

Ders; öğretim üyesinin ders anlatımı, öğrenci sunumu ve müzakere kısımlarından oluşur. Ders öğrencilerin sunum, soru, yorum gibi etkinliklerle aktif katılımını öngörür. Ayrıca öğrenciler kısa değerlendirme yazıları ve bir dönem ödevi hazırlayarak derse katkıda bulunur.

Kaynaklar

Will Kymlica, Çağdaş Siyaset Felsefesine Giriş, 3. Basım, Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2016. Andrew Heywood, Political Theory: An Introduction, Palgrave Macmillan, Third Edition, New York, 2004 [Siyaset Teorisine Giriş, Çev. Hızır Murat Köse, Küre, İstanbul, 2011] Gerald F.Gaus, Siyaset Kavramları ve Siyaset Kuramları, Çev. Nihal Akdere, Phoenix. David West, Kıta Avrupası Felsefesine Giriş: Rousseau, Kant ve Hegel’den Foucault ve Derrida’ya, Çev. A. Cevizci, Paradigma Yayınları, İstanbul 1998. Birsen Örs (der.) Modern Siyasal İdeolojiler, Der. Birsen Örs, 4. Baskı, Bilgi Ünv. Yay. 2010. Hilal Onur İnce (Der.), Günümüzde Yeni Yaklaşımlar: Eleştiriler-Farklılıklar-Çözüm Arayışları, Doğu Batı Yayınları, 2010.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024