ORTADOĞU SİYASETİ

İzlence Formu

Ders Adı ORTADOĞU SİYASETİ Kod SBUI3013
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. SÜLEYMAN GÜDER
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu derste Ortadoğu’daki siyasal-toplumsal konular ve olguların incelenmesi amaçlanmıştır. Ders boyunca önemli bölgesel kırılmaların yaşandığı 20. yüzyılın başından günümüze Ortadoğu’daki seçilmiş temel hadiseler ve bunların yarattığı sonuçlar yerel, bölgesel ve küresel uzantılarıyla birlikte ele alınacaktır.

İçerik

Ortadoğu siyaseti ve toplumunu ilgilendiren temel meselelerden Büyük Güçlerin Ortadoğu siyaseti, Arap-İsrail çatışması, Arap milliyetçiliği, 1973 Petrol Krizi, İran İslam devrimi, Körfez Savaşları, 11 Eylül’ün bölgeye etkisi ve Arap ayaklanmaları derste incelenecek konulardan bazılarını teşkil etmektedir. Böylelikle, dersin sonunda katılımcıların bölgedeki güncel meseleler hakkında tarihsel perspektiften bir bakış açısına sahip olması beklenmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Büyük ölçüde öğretim üyesinin ders anlatımına dayanır, soru-cevap sistemiyle tartışma, Powerpoint sunumu, belgeseller gibi görsel materyaller dersin öğretim yöntemleridir. Okumalar, tartışmalar dersin tamamlayıcı unsurlarındandır.

Kaynaklar

William L. Cleveland ve Martin P. Bunton, A History of the Modern Middle East, 4. ed (Boulder, Colo: Westview Press, 2009).

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024