TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL YAPISI

İzlence Formu

Ders Adı TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL YAPISI Kod SBUI2009
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi SERDAR TAŞÇI
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Dersin amacı Türkiye'nin toplumsal yapısının temel dinamiklerinin ve boyutlarının öğrencilere tanıtılmasıdır. Bunun yanı sıra toplumsal yapı ve siyaset ilişkisinin Türkiye örneğinde ele alınması ve temel parametreler ışığında Türkiye'nin toplumsal yapısında yaşanan değişimlerin ele alınması amaçlanmaktadır.

İçerik

Derste Türk toplumunun yapısı sosyolojinin alanına giren çeşitli açılardan ele alınacaktır. Öncelikle toplumsal yapı kuramları tanıtılacak, kısaca Türk toplumunun tarihsel boyutu incelenecektir. Daha sonra Türk toplumunun siyaset, iktisat, din, etnisite ve mekansal dağılım (köy, kasaba ve kent tecrübeleri) gibi açılardan tanınmasına yönelik okuma ve tartışmalar yapılacaktır. Son olarak demografik dağılım ve göç, istatistik veriler, isim koyma davranışları, günlük hayat taktikleri, kadın-erkek ilişki ve rolleri, memleket ilişkileri, trafik, spor, hukuk, dizi tercihleri gibi çeşitli kültürel alanlardan hareketle Türk toplum yapısının nasıl tanınabileceğine dair karşılaştırmalı analizlere yer verilecektir.

Öğretim Yöntemleri

Hocanın anlatımı, öğrencinin soru ve eleştirileri ile katılım ve sınavlar.

Kaynaklar

Zencirkıran, Memet (Ed.). 2019. Türkiye’nin Toplumsal Yapısı. Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi. Taşdemir, Zerrin Sungur (Ed.). 2017. Türkiye’nin Toplumsal Yapısı. Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024