BİLİM FELSEFESİ

İzlence Formu

Ders Adı BİLİM FELSEFESİ Kod SBUI1014
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi SERDAR TAŞÇI
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu dersin amacı bilimsel bilgi ile etkinliğin özelliklerini, sorunlarını, değerini, bilim ile bilim anlayışının tarihsel süreçlerini, güncel koşullarını tartışarak değişik bilim felsefesi öğretileri bakımından değerlendirmektir.

İçerik

Bilimin tarihsel gelişimi. Doğa ve bilim anlayışı; bilimsel, kuramsal ve deneysel bilgiyi kapsayan epistemolojik sorunlar. Bilimde yöntemin önemi. Bu dersin kapsamının ayrıntıları: i. Eski Yunanda doğa anlayışı. Sonsuzluk ve madde anlayışları; ii. Aristoteles fiziği ve Aristoteles'in bilim felsefesi; iii. Bilimsel ilerleme; iv. Yeni bilim anlayışı (Galileo, Descartes, Newton) ve Aristoteles eleştirisi; v. Hume, Kant ve XIX. Yüzyıl filozoflarında bilimsel bilginin doğası; vi. XX. Yüzyılda bilim felsefesi; mantıkçı pozitivistler; Wittgenstein ve Viyana Çevresi; vii. Karl Popper, yanlışlama kuramı; bilim ile bilim olmayanın ayırt edilmesi; viii. Yeni bilim felsefesi: T.S. Kuhn ve bilimsel devrimler; ix. Feyerabend ve anarşist bilim felsefesi.

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım, metin okuma, tartışma.

Kaynaklar

Karl Popper, Bilimsel Araştırmanın Mantığı Cemal Yıldırım, Bilim Felsefesi Paul Feyerabend, Özgür Bir Toplumda Bilim Adnan Adıvar, Tarih Boyunca İlim ve Din Isaac Asimov, Bilim ve Buluşlar Tarihi Thomas Kuhn, Bilimsel Devrimlerin Yapısı Serdar Taşçı, Yüzyılı Düşünmek Karl Marx, Demokritos ve Epikuros`un Doğa Felsefesi Platon, Theaitetos Aristo, Fizik Descartes, Yöntem Üzerine Konuşma Spinoza, Etika Einstein, İzafiyet Teorisi P. K. Feyerabend, Against Method, NLB, London, 1975. T. S. Kuhn, The Structure of Scientific Revolutions, University of Chicago Press, 1962, 2nd edition, enlarged, 1970. I. Lakatos, "Falsification and the Methodology of Scientific Research Programmes", in Criticism and the Growth of Knowledge, eds. Lakatos and Musgrave, Cambridge University Press, 1970. K. R. Popper, The Logic of Scientific Discovery, Hutchinson, London, 1959.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024