SİYASİ TARİH I

İzlence Formu

Ders Adı SİYASİ TARİH I Kod SBUI1003
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. NAMIK SİNAN TURAN
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Modern ulus-devletlerin ortaya çıkışının başlangıcı sayılan 1789 Fransız Devrimi'nden itibaren, devletler arasındaki ilişkileri incelemek. Devletlerin iç dinamiklerinin devletler arası ilişkilere etkilerini tartışmak. Günümüz uluslararası sistemini ortaya çıkartan tarihsel olayları neden-sonuç ilişkileri içinde analiz etmek.

İçerik

Bu ders kapsamında Roma toplumsal yapısı, üretim tarzı, bu yapının çözülüşü, feodalizm ele alınacak. Milli krallıklar ve kapitalist sisteminin doğuşuna neden gelişmeler ele alınacaktır. Bu bağlamda Reform, Rönesans, Avrupa'da hanedan savaşları, burjuvazinin gelişimi, aydınlanma ve merkeziyetçi reformlar dönemi, İngiliz, Amerikan ve Fransız Devrimlerinin neden ve sonuçları incelenecektir. Ağırlıklı olarak 19. yüzyıldaki devrimlerin Avrupa ve dünya tarihinin şekillenmesindeki rolü tartışılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Klasik yöntemlerin yanında, görsel ve işitsel malzeme (filmler, belgeseller, dönemin kültür ve sanat ortamının yarattığı ürünlerin değerlendirilmesi) de yoğun olarak kullanılacaktır.

Kaynaklar

Toktamış Ateş, Siyasal Tarih, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları Rifat Uçarol, Siyasi Tarih (1789-2001), Filiz Yayınları Fahir Armaoğlu, 19. Yüzyıl Siyasi Tarihi, Alkım Yayınları Oral Sander, Siyasi Tarih, İmge Yayınları, Ankara, c. I-II Stephen J. Lee, Avrupa Tarihinden Kesitler, Dost Yayınları, c. I-II

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024