SİYASET BİLİMİNE GİRİŞ

İzlence Formu

Ders Adı SİYASET BİLİMİNE GİRİŞ Kod SBUI1001
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. HALUK ALKAN
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu ders siyaset bilimi disiplininin ilgi alanlarına giren konuların öğrencilere tanıtılmasını, disiplinin diğer sosyal bilim alanları ile olan ilişkilerinin, siyaset biliminin kapsamının, tarihsel değişim ve temel yöntemlerini onlara aktarmak suretiyle edinilmesini ve sonraki dönemlerde verilecek siyaset bilimi alanındaki ileri derslere hazırlanmalarını amaçlar.

İçerik

Siyaset kavramı ve kapsamı, siyaset biliminin gelişme süreci, siyaset biliminde başlıca teoriler, siyaset biliminin diğer sosyal bilim dallarıyla ilişkisi, siyaset bilimi ile ilgili yakın kavramlar, küreselleşme ve siyaset, siyasal kurumlar, siyasal partiler, çıkar/baskı grupları, sivil toplum, siyasetin sosyolojik boyutu: siyasal kültür, siyasal toplumsallaşma , siyasal katılma.

Öğretim Yöntemleri

Ders kitabı ve ek okumaların yanı sıra film ve belgesel gibi görsel malzemeler kullanarak öğrencilerin metinlerarası okumalar yaparak farklı algı düzeyleri harekete geçirilecektir. derse katılım özendirilmekte ve ödevler yoluyla edindikleri bilgilerin içselleştirilmesi amaçlanmaktadır.

Kaynaklar

Haluk Alkan, Siyaset Bilimine Giriş, İÜ AUZEF z-Kitap, 2022. (ilintili ek okumalar ve diğer görsel ve işitsel materyal) Ersin Kalaycıoğlu, Çağdaş Siyasal Bilim, Beta Yayını, 1984. Kudret Bülbül, Siyaset Bilimi, Adres Yayınları, 2022. Andrew Heywood, Siyaset, Adres yayınları, 2015.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024