BİTKİLERDE ABİYOTİK STRES

İzlence Formu

Ders Adı BİTKİLERDE ABİYOTİK STRES Kod BOTK7021
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 2
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi FADİME ERYILMAZ PEHLİVAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Stres, bitki türlerinin dağılımını toprak ve iklimin nasıl sınırladığının tayin edilmesinde önemli bir rol oynar. Yanı sıra, stres genellikle optimal-altı ve optimal-üstü olan abiyotik faktörlerden kaynaklanır. Abiyotik stres faktörlerine maruz kalan bitkilerin adaptasyonları ve bitkilerin stres ile başa çıkmak için oluşturdukları cevap mekanizmaları konusunda tez yapacak öğrencileri bilgilendirmek.

İçerik

Bitkiler çoğu kez çevresel streslere maruz kalır. Optimum alandan sapan çevre faktörleri bitkiler için "Stres Faktörleri" olarak adlandırılır. Bir bitki üzerinde stres oluşturan bir ortam diğeri için stres oluşturmayabilir. Stres toleransı kavramı bitkinin uygunsuz ortam koşulları ile başa çıkma potansiyelidir. Stres kavramı stres toleransı ile yakından ilgilidir; aslında, kullanılan stres toleransı terimi optimal-üstü ve optimal-altı abiyotik faktörlere bitkilerin verdikleri cevaplar olarak kabul edilir.

Öğretim Yöntemleri

Soru-cevap yöntemiyle anlatım, grafiklerle ifadesi ve laboratuarda demostrasyon ve mikroskop altında incelemeler.

Kaynaklar

Plant Physiology (1979): R.G.S. Bidwell II Ed. Plant Physiology (1992): Salisbury, F.B. and Ross, C.W., Wadsworth Publishing Company, Belmont, California. Plant Physiology ( 2002): Taiz, L. and Zeiger, E., Sinauer Associates, Sunderland, MA, USA. Biology (2006): Neil A.Campbell-Jane B.Reece VI. Edition. Plant Ecology (2005): E.-D.Schulze, E.Beck, K.Müller-Hohenstein. Plant Physiological Ecology (1998): Hans Lambers, F.Stuart Chapin III, Thijs L.Pons. Handbook of Plant Ecophysiology Techniques (2001): Manuel J. Reigosa Roger.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024