EDEBİYAT UYARLAMALARI

İzlence Formu

Ders Adı EDEBİYAT UYARLAMALARI Kod INDE9016
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi BUKET AKGÜN
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu ders çizgi roman ve film gibi grafik ve görsel anlatılardaki İngiliz edebiyatı uyarlamalarına odaklanmayı amaçlamaktadır.

İçerik

Bu ders, edebiyat okumalarının odaklandığı metin incelemesininin ötesine geçerek, bu tarz okumaları, göstergebilim, medya kuramı, kültür ve uyarlama çalışmalarının yanı sıra çizgi roman/film kuramıyla harmanlayarak zenginleştirmektedir. Bu dönemki derste, IDW Publishing'in 12 sayılık serisi Kill Shakespeare'de (2010-2011) William Shakespeare'in eserlerinin grafik uyarlamalarına daha doğrusu yeniden anlatımlarına odaklanılacaktır. Öğrencilerin Shakespeare'in yaşamı, dönemi ve eserlerine aşina olmaları; ders içi tartışmalara aktif olarak katılmaları; Kaynakça hariç toplam 5000 kelimelik ödevi sunup teslim etmeleri ve final sınavına girmeleri beklenmektedir. 9. basım MLA stiline uygun olarak yazılmış ödev e-posta ile teslim edilmelidir. Öğrenciler sınavda, okunması gereken metinlerin yanı sıra derslerde tartışılanlardan ve kendi ödevlerinden de sorumludurlar. Sınavda ödevleri ile ilgili 30 puanlık soru sorulacaktır. Ders materyaline erken erişim için lütfen akgun@istanbul.edu.tr adresine eposta gönderiniz.

Öğretim Yöntemleri

Yakın okuma, sunum, tartışma ve soru-cevap yoluyla öğretim.

Kaynaklar

Birincil Kaynaklar McCreery, Conor, and Anthony Del Col, writers. Kill Shakespeare #1-12. Art by Andy Belanger. Colours by Ian Herring. Cover by Kagan McLeod. Lettering by Chris Mowry, Neil Uyetake, and Shawn Lee. Edited by Tom Waltz. IDW Publishing, 2010-2011. Works of William Shakespeare İkincil Kaynaklar Cohn, Neil. The Visual Language of Comics: Introduction to the Structure and Cognition of Sequential Images. Bloomsbury, 2013. Duncan, Randy. "Toward a Theory of Comic Book Communication." Academic Forum, vol. 17, 2000, pp. 71-88, https://hsu.edu/uploads/pages/1999-0aftoward_a_theory_of_comic_book_communication.pdf. Accessed 25 January 2023. Duncan, Randy, and Matthew J. Smith. The Power of Comics: History, Form and Culture. Bloomsbury, 2013. Eisner, Will. Comics & Sequential Art. 1985. Poorhouse Press, 2000. Heer, Jeet, and Kent Worcester, editors. Arguing Comics: Literary Masters on a Popular Medium. UP of Mississippi, 2004. Kukkonen, Karin. Studying Comics and Graphic Novels. Wiley Blackwell, 2013. La Cour, Erin, et al. Key Terms in Comics Studies. Palgrave Macmillan, 2022. McCloud, Scott. Understanding Comics: The Invisible Art. William Morrow, 1994. ---. Making Comics: Storytelling Secrets of Comics, Manga and Graphic Novels, edited by Kate Travers and John Williams, HarperCollins, 2006. Saraceni, Mario. The Language of Comics. Routledge, 2003. Stein, Daniel, and Jan-Noël Thon, editors. From Comic Strips to Graphic Novels: Contributions to the Theory and History of Graphic Narrative. De Gruyter, 2013.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024