YENİDEN ANLATILAN MİTLER

İzlence Formu

Ders Adı YENİDEN ANLATILAN MİTLER Kod INDE9019
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi BUKET AKGÜN
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu ders, şiir, kısa öykü, oyun, novella gibi kısa yazında ve mitopoeik yazın, fantastik yazın, bilim kurgu ve polisiye gerilim gibi farklı türlerde klasik mitlerin yeniden anlatımlarını eleştirel kuram, mit kuramı ve eleştirisi ile klasik alımlama çalışmaları merceklerinden bakarak incelemeyi amaçlamaktadır.

İçerik

Bu ders, öğrencilere klasik mitolojinin edebi yeniden anlatımlarından bir seçki sunmaktadır. Şiir, kısa öykü, oyun, novella gibi kısa yazında ve mitopoeik yazın, fantastik yazın, bilim kurgu ve polisiye gerilim gibi farklı türlerde klasik mitlerin yeniden anlatımlarını eleştirel kuram, mit kuramı ve eleştirisi ile klasik alımlama çalışmaları merceklerinden bakarak incelemeyi amaçlamaktadır. Öğrencilerden dersteki tartışmalara aktif olarak katılmaları, bir ödev sunup teslim etmeleri ve bitirme (final) sınavına girmeleri beklenir. Kaynakça hariç toplam 5000 kelimelik ödev, 9. basım MLA stiline uygun olarak yazılmalıdır. Eposta ile teslim edilmelidir. Bitirme sınavında, öğrenciler, belirtilen okumalardan, derslerde tartışılanlardan ve kendi ödevlerinden sorumludurlar. Sınavda ödevleri ile ilgili 30 puanlık soru sorulacaktır. Ders materyaline erken erişim için lütfen akgun@istanbul.edu.tr adresime e-posta gönderiniz.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş, yakın okuma, tartışma, soru-cevap yoluyla öğretim.

Kaynaklar

Birincil Kaynaklar (Tartışma Sırasına Göre) ve Kuramsal Kaynaklar Carol Ann Duffy, “Mrs Midas” “from Mrs Tiresias,” “Pygmalion’s Bride” from The World’s Wife (1999), “Beautiful” from Feminine Gospels (2002) Han Kang, “The Fruit of my Woman” (1997) Sarah Ruhl, Eurydice (2003) Victor Pelevin, The Helmet of Horror (2005) Natalie Haynes, The Furies (2014) Beard, Mary. Women & Power: A Manifesto. Profile Books, 2017. Decreus, Freddy. “‘The Same Kind of Smile?’ About the ‘Use and Abuse’ of Theory in Constructing the Classical Tradition.” Classics in Post-Colonial Worlds, edited by Lorna Hardwick and Carol Gillespie, Oxford UP, 2007, pp. 245-64. Hardwick, Lorna. Reception Studies. Oxford UP, 2003. ---. “Thinking with Classical Reception: Critical Distance, Critical Licence, Critical Amnesia?” Classics in Extremis: The Edges of Classical Reception, edited by Edmund Richardson, E-book, Bloomsbury Academic, 2018. Hardwick, Lorna, and Christopher Stray, editors. A Companion to Classical Receptions. Blackwell, 2008. Haynes, Natalie. Pandora’s Jar: Women in Greek Myths. Picador, 2020. Martindale, Charles, and Richard F. Thomas, editors. Classics and the Uses of Reception. Blackwell, 2006. Richardson, Edmund. Introduction. Classics in Extremis: The Edges of Classical Reception, edited by Richardson, E-book, Bloomsbury Academic, 2018. Zajko, Vanda, and Helena Hoyle, editors. A Handbook to the Reception of Classical Mythology. Wiley Blackwell, 2017.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024