TEKNOLOJİ, MEDYA, KÜLTÜR

İzlence Formu

Ders Adı TEKNOLOJİ, MEDYA, KÜLTÜR Kod ISOS7029
Kredi 3 AKTS 7
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. OYA MORVA
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dersin temel amacı, teknolojinin farklı tarihsel dönemlerde yüklendiği anlam üzerinden medya ve iletişim teknolojilerinin toplumsal ve kültürel olanla nasıl ilişkilendiğini etüt etmektir.

İçerik

Bu ders, enformasyon çağı, dijital çağ, teknoloji çağı gibi tanımlamalar üzerinden içinde yaşadığımız çağın niteleyeni olarak beliren "teknoloji" kavramını odağına alır. Teknoloji, bir kültürün işlemesi için gerekli olan metodlar, pratikler ve araçlar bütünüdür, bu tanımıyla toplumsal ve kültürel olanla doğrudan ilişkilidir. Teknoloji, farklı tarihsel dönemlerde farklı anlam yüklerine sahip olmuştur. Bu ders kapsamında teknolojiye dair farklı anlatılar, mitler, kuramlar ait oldukları dönemler üzerinden ele alınarak, bunların toplumsal ve kültürel pratiklerle olan ilişkisi analiz edilecektir. Ders kapsamında, diploma programının amaçları ile doğrudan ilişkili olması açısından, teknoloji kavramı "medya ve iletişim teknolojileri" özelinde örneklendirilip, detaylandırılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Ders, öğrencilerin verilen okumalar doğrultusunda katılımda bulunmalarını ve bu okumalara bireysel yorumlar getirmelerini sağlayacak şekilde interaktif olarak işlenecektir. Ders kapsamında önceden belirlenecek 1 (bir) adet ödevin sunumunu gerçekleştirmeleri zorunludur.

Kaynaklar

İlgili makaleler ve kitaplar

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024