TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN SU ÜRÜNLERİ

İzlence Formu

Ders Adı TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN SU ÜRÜNLERİ Kod SBSİ7021
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi HANDE DOĞRUYOL BAYAR
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

"Toplum Sağlığı Açısından Su Ürünleri" dersinde, insan sağlığına son derece faydalı olduğu bilinen su ürünlerini gıda güvenliği kavramı ile birlikte ele alarak toplum sağlığı ile ilişkilendirmek amaçlanmaktadır. Ayrıca, hijyen uygulamaları, su ürünleri tüketim alışkanlıkları, gıda zehirlenmeleri ve oluşabilecek tehlikelerin önlenmesinin öğretilmesi hedeflenmektedir.

İçerik

Su ürünleri tüketiminin halk sağlığı açısından önemi ve toplumsal etkileri, gıda güvenliği kapsamında ele alınmaktadır. Dünyada ve ülkemizdeki tüketim miktarı ve alışkanlıkları ile gıda kaynaklı hastalık ve zehirlenmeler incelenmektedir. Gıdanın hammaddeden tüketilene kadarki tüm süreçlerinde ortaya çıkabilecek gıda güvenliği tehlikeleri gösterilmektedir. Ürün, personel ve işletme hijyeninin önemi vurgulanmaktadır. Tüketiciyi yanıltmaya yönelik uygulamalar, dikkat edilmesi gerekenler ve "Sağlıklı gıda, sağlıklı toplum" konsepti kavramları işlenmektedir. Toplum sağlığını günümüzde etkileyen ve gelecekte etkileyecek olan su ürünlerinin sofralardaki yeri tartışılmaktadır. Su ürünleri tüketimi ve toplumsal sağlık ilişkisini gösterebilme, gıda güvenliğini tehdit eden tehlikeler ve ortaya çıkacak risklere karşı bilgi sahibi olma, mühendislik bilgilerini kullanabilme ve önleyici yaklaşım ile düşünebilme, disiplinler arası çalışma yürütebilme, literatür tarama ve değerlendirme becerisi kazanımları dersin öğrenme çıktılarını oluşturmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Ders, sunum üzerinden anlatım şeklinde işlenecektir.

Kaynaklar

Alasalvar, C., Shahidi, F., Miyashita, K., Wanasundara, U. (2010). Handbook of Seafood Quality, Safety and Health Applications. Wiley-Blackwell. Durlu Özkaya, F., Coşansu, S., Ayhan, K. (2015). Her Yönüyle Gıda. İzmir, Türkiye: Sidas Medya. Ray, B. (2004). Fundamental Food Microbiology. 3. Baskı. Boca Raton FL, ABD: CRC Press.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024