SU ÜRÜNLERİNDE KULLANILAN KATKI MADDELERİ VE GÜVENİRLİLİĞİ

İzlence Formu

Ders Adı SU ÜRÜNLERİNDE KULLANILAN KATKI MADDELERİ VE GÜVENİRLİLİĞİ Kod SBSI7014
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. GÜLGÜN FATMA ŞENGÖR
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Türk Gıda Kodeksinde kullanımına izin verilen gıda katkı maddelerinin taze-soğutulmuş ve işlenmiş su ürünlerinde kullanımı, su ürünleri atıklarının gıda katkı maddesi olarak kullanımı, gıda katkı maddelerinin önemi, beslenmeye katkısı ve güvenliği hakkında teorik olarak öğrencilere aktarımı amaçlanmaktadır.

İçerik

Gıda katkı maddelerinin düzenlenmesinde görev alan ulusal ve uluslararası kuruluşlar, görev ve sorumluluklarının tanımlanması. Su ürünleri katkıların sınıflandırılması, fonksiyonları, karakteristiklerinin ve etki mekanizmasının tanımı. Su ürünlerinin işlenmesinde katkı maddelerinin risk-fayda durumu. Su ürünleri atıklarının gıda katkı maddesi olarak kullanımı. Katkı maddelerinin taze işlenmiş su ürünlerinde uygulama yöntemleri, su ürünlerinin raf ömrü ve kalitesinde katkı maddelerinin etkin rolü. Gıda katkı maddelerinin kontrolü, güvenliği.

Öğretim Yöntemleri

Ders içeriğine yönelik konu başlıklarının ders sunumları ile öğrenciye aktarımı. Ders konusu ile ilgili yapılmış bilimsel araştırma verilerinin tartışılması ve yorumlanması.

Kaynaklar

Igoe,R.S.,1989. Dictionary of Food Ingredients,Van Nostrand Reinhold New York.Altuğ ve ark.,1990. Gıda Katkı Maddeleri Analiz Yöntemleri, Ege Üniv. Basımevi, İzmir. Altuğ ve ark.,2001. Gıda Katkı Maddeleri, Meta Basım, Bornova,İzmir. Murray,C.K.1974. Polyphosphate dips for fish, Torry Advisory Note,No:31, Crown Copyright,UK. Dunn,A.J.,1997. Developments in European Union legislation on food preservarives, Food Chemistry,60(2):187-191. Çakmakçı,S.,1994. Gıda katkı maddesi olarak fosfatlar, Gıda,19(1):63-71. Saldamlı,İ.,1985. Gıda katkı maddeleri ve ingrediyenler, Hacettepe Üniv. Ankara. Anon.,2000. Su Ürünleri Kalite Kontrol El Kitabı,Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü,Ankara. Mahmutoğlu,T.,2007. Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek,ODTÜ Yayıncılık,Ankara.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024