GIDA GÜVENLİĞİNDE İNOVATİF TEKNİKLER

İzlence Formu

Ders Adı GIDA GÜVENLİĞİNDE İNOVATİF TEKNİKLER Kod SBSİ7020
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi HANDE DOĞRUYOL BAYAR
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Gıda Güvenliğinde İnovatif Teknikler dersinde, gıda güvenliği kavramının, sürdürülebilirlik, gıda endüstrisinde yenilikçi yaklaşımlar, yeni nesil kaplama, nanopartikül, nanoemülsiyon uygulamaları, minimal işleme teknikleri, yapay protein kaynakları, alerjen içermeyen, vegan ve vejeteryan ürünlerin üretimi ve çevresel kaynakların verimli kullanımı konuları ile birlikte ele alınarak öğretilmesi amaçlanmaktadır.

İçerik

Su ürünleri işleme sektörü, diğer gıda alanları gibi sürekli gelişmektedir. Günümüzde öncelikle gıda güvenliğini sağlayarak tüketici beklentilerini karşılamak, yüksek kalitede ve çok çeşitli ürünler elde etmek ve sektörün ihtiyaçlarına yönelik yenilikçi çözümler üretmek gerekmektedir. Bu açıdan gıda güvenliği ve sürdürülebilirlik kavramları öne çıkmaktadır. Ders kapsamında bu kavramlar inovatif ve minimal teknikler ile birlikte ele alınacak ve öğretilecektir. Gıda güvenliği sağlanırken gıda endüstrisinde yenilikçi, sürdürülebilir yöntemleri ön plana çıkarabilmek üzere güncel teknikleri kullanabilme, disiplinler arası çalışma yürütebilme, mühendislik bilgilerini ve modern donanımları kullanabilme, literatür tarama ve değerlendirme becerisi kazanımları dersin öğrenme çıktılarını oluşturmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Dersler, sunum üzerinden slaytlar ile anlatım şeklinde işlenecektir.

Kaynaklar

Balasubramanian, B., Liu, W., Pushparaj, K., & Park, S. (2021). The epic of in vitro meat production—a fiction into reality. Foods, 10(6), 1395. Borda, D., Nicolau, A. I., & Raspor, P. (2017). Trends in fish processing technologies. CRC Press. Bremner, H. A. (2002). Safety and quality issues in fish processing. Woodhead Publishing Ltd. & CRC Press. Sha, L., & Xiong, Y. L. (2020). Plant protein-based alternatives of reconstructed meat: Science, technology, and challenges. Trends in Food Science & Technology, 102, 51-61. Zeuthen, P., Bogh-Sorensen, L. (2003). Food Preservation Techniques, Woodhead Publishing, Cambridge, U.K, 1-57444-622-3.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024