SU ÜRÜNLERİ İŞLEME ENDÜSTRİSİNDE PROJELENDİRME

İzlence Formu

Ders Adı SU ÜRÜNLERİ İŞLEME ENDÜSTRİSİNDE PROJELENDİRME Kod SBSI7004
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. GÜLGÜN FATMA ŞENGÖR
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Su ürünleri işleme endüstrisi (füme balık üretim tesisi, taze-soğutulmuş dondurulmuş su ürünleri işleme tesisi, marine su ürünleri işleme tesisi, kabuklu su ürünleri işleme tesisi, su ürünleri paketleme tesisi, kafadanbacaklılar işleme tesisi, v.b.) yatırım projesi fizibilite raporunun hazırlanması (proje genel bilgileri, piyasa etüdü, proje kapasitesi ve yer seçimi, projenin teknik yönü, yatırım tutarı, değerlendirme, yatırım projesinin hesaplarına ilişkin bilgilendirme), gıdaların güvenli, dayanıklı ve sağlıklı olma zorunluluğundan hareketle mikrobiyal kontaminasyon kaynaklarının belirlenmesi, riski oluşturabilecek tehlikeleri önleyen ve buna bağlı olarak kayıpları engelleyen sistemin geliştirilmesi (HACCP sisteminin kurulması), su ürünleri işleme endüstrisi yatırım planları içerisinde yeri ve önemi konularında öğrencilere bilgi aktarımı ve tecrübe kazandırılması amaçlanmaktadır.

İçerik

Su ürünleri işleme endüstrisinde yatırım projesi fizibilite raporunun hazırlanması/ işlenmiş su ürünü profiline uygun HACCP sisteminin planlanması ve kurulması/ HACCP planı uygulayan su ürünleri işleme tesislerinin faaliyetleri, sorunlarının tartışılması ve çözüm önerileri.

Öğretim Yöntemleri

Dersin içeriğine yönelik konu başlıklarının görsel sunumlarla öğrenciye aktarımı. Ders içeriği ile ilgili yapılmış projelerin, bilimsel araştırma verilerinin tartışılması ve yorumlanması. Öğrenciye verilen ödev konusu ile ilgili proje raporu hazırlama, konu hakkında sunum yapabilme, tartışabilme ve ifade yeteneğinin kazandırılmasına yönelik pratik yapma imkanının sağlanması. Pratik uygulamalarında su ürünleri işleme endüstrisine dayalı faaliyet gösteren kuruluşlarla işbirliğinin oluşturulması, faaliyetlerinin izlenmesi, sorunlarının ve çözüm yollarının araştırılması.

Kaynaklar

Anon.,2000. Su Ürünleri Kalite Kontrol El Kitabı,Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü,Ankara.Anon.,2001. Fish&Fisheries Products Hazards&Controls Guidance:Third Edition,SGR 121, USA. Anon.,2001. Hazard Analysis and Critical Control Point Training Curriculum,National Seafood Alliance for Training and Education,Fourth Edition,SGR 120,USA.Tunacan,S.,1981. Proje Hazırlama Tekniği, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Eğitim Semineri,19-23 Ekim Isparta.Mireles DeWitt,C.,Morrisey,M.T.,1999. HACCP Implementation and Research Issues,Journal of Aquatic Food Product Technology,8(3):3-22.Mahmutoğlu,T.,2007. Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek,ODTÜ Yayıncılık,Ankara. Anon.,2005. Teknik Resim,T.C. Milli Eğitim Bakanlığı,MEGEP,Ankara. Balcı,A.,1984. Ölçme Bilgisi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Teksir No: 87-IJ.Alpbaz,A ve ark.,2005. Su Ürünlerinde Projelendirme. Ege Üniversitesi Ders Notu.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024