BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ VE YÖNETİMİNDE KÜRESEL GELİŞMELER

İzlence Formu

Ders Adı BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ VE YÖNETİMİNDE KÜRESEL GELİŞMELER Kod SBBY7083
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ABDULLAH EKREM KAHRAMAN
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu derste; dünyanın farklı coğrafyalarında su ürünleri istihsalinde kullanılan teknolojiler ile balıkçılık yönetim sistemleri mevcut küresel gelişmeler ışığında ayrıntılı bir şekilde irdelenecektir. Özellikle Japonya, Norveç, Çin, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB) gibi gelişmiş balıkçılık teknolojilerine sahip ülkelerdeki balıkçılık faaliyetleri kapsamlı bir şekilde incelenecek olup, bu ülkelerin balıkçılık filoları, teknolojik donanımları ve balıkçılık yönetim stratejileri ele alınacaktır. Bu derste edinilen bilgiler ışığında, ülkemizin dünya balıkçılığındaki yeri ve potansiyeli daha iyi anlaşılacak olup, varsa eksik yönlerin giderilmesi için nelerin yapılması gerektiği hususunda önemli kazanımların elde edilmesi amaçlanmaktadır.

İçerik

Bu derste; dünyanın farklı bölgelerindeki su ürünleri avcılığında kullanılan teknolojiler ile balıkçılık yönetim sistemleri küresel gelişmeler ışığında irdelenecektir. Özellikle Japonya, Norveç, Çin, Peru, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği gibi dünya balıkçılığında ileri gitmiş ülkelerdeki balıkçılık faaliyetleri kapsamlı bir şekilde incelenecek olup, bu ülkelerin sahip oldukları balıkçılık filoları, avcılıkta kullandıkları teknolojik donanımlar ve yöntemler, yakaladıkları ticari türler, ithalat ve ihracat profilleri, sosyoekonomik görünümleri ve balıkçılık yönetiminde izledikleri yöntem ve stratejiler ele alınacaktır. Bunun yanı sıra, bu derste edinilen bilgiler ışığında, ülkemizin dünya balıkçılığındaki yeri ve potansiyeli daha iyi anlaşılacak olup, varsa eksik yönlerin giderilmesi için nelerin yapılması gerektiği hususnda fikir edinilmesi sağlanacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yoluyla öğretim, yüz yüze örgün eğitim

Kaynaklar

1. European Commission publication, Directorate-General for Maritime Affairs and Fisheries/ISSN 1830-6586. 2. www.fao.org/fishery 3. www.tuik.gov.tr

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024