BALIKÇILIK AV VERİLERİNİN TOPLANMASINDA VE DEĞERLENDİRİLMESİNDE KULLANILAN TEKNİKLER VE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

İzlence Formu

Ders Adı BALIKÇILIK AV VERİLERİNİN TOPLANMASINDA VE DEĞERLENDİRİLMESİNDE KULLANILAN TEKNİKLER VE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR Kod SBBY7016
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. DİDEM GÖKTÜRK
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Balıkçılık teknolojisi ve yönetimi alanında küresel ölçekte sömürülen canlı kaynaklar arasında oldukça önemli bir yer tutan balıkçılık kaynaklarının, sürdürülebilir yönetimlerinin değerlendirilmesinde kullanılan verilerin nasıl toplanacağı, değerlendirileceği ve bu verilerin dünya standartlarına uygunluğunun sağlanması ile ilgili teorik konulardaki temel prensip ve bilgilerin kapsamlı olarak ele alınması ve aktarılması.

İçerik

Bu derste, dünyada önemli hayvansal protein kaynağı olarak tüketilen sucul canlı kaynakların balıkçılık yoluyla sömürülmesinde sürdürülebilir kaynak yönetimi için elzem olan veri toplama ve değerlendirme teknikleri, güncel bilgi ve bilişim teknolojileri kullanılarak bu verilerin dünya standartlarına uygunluğunun irdelenmesi ve buna ilişkin değerlendirmelerin yapılması amaçlanmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, klasik anlatım, tartışma, soru-cevap, bilişim ve iletişim teknolojileri, küçük grup çalışmaları ve diğer uygulama çalışmaları.

Kaynaklar

FAO 1999. Guidelines for the routine collection of capture fishery data. FAO Fisheries Technical Paper. No. 382. Rome, 113p. Sparre PJ, 2000. Manual on sample-based data collection for fisheries assessment. FAO Fisheries Technical Paper. No. 398. Rome, 171p. Graaf GJ et al., 2011. The status of routine fishery data collection in Southeast Asia, Central America, the South Pacific, and West Africa, with special reference to small-scale fisheries. ICES Journal of Marine Science. Doyle, A., Edwards, D., Gregory, A., Brewin, P. & Brickle, P. (2017). T2T Montserrat; a guide to fisheries data collection and biological sampling. JNCC. The UK.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024