SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİ

İzlence Formu

Ders Adı SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİ Kod İKTB3021
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi ÇİĞDEM ŞAHİN
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu derste öncelikle öğrenciye, ekonomik sistemler olmadan toplumların varlıklarını sürdüremeyeceklerini; bununla birlikte her ekonomik sistemin bunu sağlayamayacağını; bu anlamda, özellikle doğa tahribatının en üst düzeylerde gerçekleştiği ve ekolojik sistemin artık tükenme noktasına geldiği, ‘İklim değişikliği’ ve Buzulların erimesi sonucu kuraklık ve seller nedeniyle dünyamızın ciddi bir ‘açlık’, ‘susuzluk’, 'hastalık’ ve ‘afetler’ gibi çeşitli felaketlerle karşılaşma tehdidinin gittikçe arttığı günümüzde, ‘Sürdürülebilir Ekonomi’ tartışmalarının çok daha önemli olduğunu kavratmaktır. Ayrıca ‘Sürdürülebilir Ekonomi’ dendiğinde ne anlamaları gerektiğini, böyle bir ekonominin koşullarının ne olduğunu, böyle bir ekonomiyi hakim kılmak için nasıl bir iktisadi sistem oluşturmak gerektiğini, ya da hangi iktisadi sistemlerin böyle bir ekonomiye olanak verecek özelliklere sahip olduğunu ve dünya ve Türkiye’de bu konudaki kurumsal oluşum ve mücadele süreçlerini anlatmaktır.

İçerik

Öncelikle tarihsel süreç içinde insan ve toplum ilişkisine bakılmakta; tarihten bu yana insan topluluklarının ihtiyaçlarını karşılamak ve varlıklarını sürdürmek için kurdukları devlet sistemleri, esas olarak da ekonomik sistemler gözden geçirilmektedir. Ardından günümüzde ‘Dünya Sistemi’ haline gelen Kapitalizm’in bu bağlamda detaylı bir analizi yapılarak sürdürülebilir bir yaşam için yeterlilikleri, yetersizlikleri ya da ‘sürdürülebilir’ bir yaşama tehdit oluşturan özellikleri vurgulanmaktadır. Ayrıca derste, günümüzde, ekolojik sistemi tükenme noktasına getiren nedenler üzerine yapılan çeşitli araştırmalara ve bunun karşısında Dünyada ve Türkiye’de gelişen Ekolojik Hareket ve Sürdürülebilir Ekonomi mücadelelerine de yer verilmektedir. Bunların tezleri, savunmaları incelenmekte, bu konuda dünya ülkelerinin oluşturduğu girişimler, kurumlar, mücadele süreçleri tarihsel olarak ele alınarak öğrenciyle birlikte, -verilen ödevlerle de bu desteklenerek- alternatif sürdürülebilir bir ekonomi tasarımı gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Bu derste öğrenciyle karşılıklı düşünce aktarımına dayalı katılımcı, sorgulayıcı, interaktif bir ders işleme yöntemi izlenmektedir. Böylece yıllarca monolog halinde ders anlatmaya dayalı sistem yüzünden ezberci hale gelen öğrencinin pasif dinleyici konumundan sıyrılıp dersin dinamik bir katılımcısı durumuna gelmesi sağlanmak istenmektedir. Öğrenci dersin bir nesnesi (belirleneni değil) öznesi (katılanı, etkiliyeni, belirleyicisi) olmaktadır. Öğrenciye ayrıca doğru bilgiye ulaşmada bilimsel kuşkuculuğun ve sorgulamanın öneminin anlatılması için, derste işlenen kuram ve düşüncelerin de ‘karşıtları’ ve ‘alternatifleri’ birlikte ele alınmaktadır. Yani ders genel olarak karşılaştırmalı analiz yöntemi ile işlenmektedir. Her düşüncenin sorgulanabileceği, eleştirilebileceği bizzat dersteki yaklaşımla öğrenciye örnek olunarak gösterilmektedir. Bu şekilde öğrenciye bilimsel kuşkuculuğun bilim yapmanın en önemli ilkelerinden biri olduğu anlatılmış olmaktadır. Öğrenciye derste işlenen her hangi bir konuda aynı zamanda karşıt ya da alternatif metinler de tavsiye edilerek öğrencinin karşılaştırma yapma yeteneğini geliştirmesi sağlanmaktadır. Bütün bunların yanı sıra öğrencinin performansı değerlendirirken sadece bilgisi değil derse verdiği değer, katkı ve emeği de göz önüne alınarak, bunun karşılığı da notlara yansıtılmaktadır.

Kaynaklar

1-Döngüsel Ekonomi ve Sürdürülebilir Hayat / kitap / Yazar: Cem Korkut / TÜBA: Türkiye Bilimler Akademisi Yayını 2- EKOLOJİ: Bir Arada Yaşamanın Geleceği /Derleme Kitap / Derleyenler: Didem Bayındır Mine Yıldırım / Yayınevi: Tellekt 3- Kapitalizm ve Yoksulluk/ Kitap / Yazar: Çiğdem Şahin / Yayınevi: Çiviyazıları 4- Sürdürülebilir Kalkınma Anlayışına Yönelik Döngüsel Ekonomi Modeli / Makale / Yazarlar: Mevhibe Ay Türkmen, Fulya Kılıç / Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi 5- Sosyal, Ekonomik, Çevresel Boyutlarla Sürdürülebilirlik ve Sürdürülebilir Kalkınma / Makale / Yazar: Yasemin Gedik / International Journal of Economics Politics Humanities and Social Sciences Dergisi 2020 yayını 6- Sürdürülebilir Büyüme Kavramının Çevre ve Ekonomik Boyutlarının Ayrıştırılması / Makale / Yazar: Özgür Uysal / Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7- Verimlilik Dergisi / Döngüsel Ekonomi ve Sürdürülebilirlik Özel Sayısı 8- Ayrıca Sürdürülebilir Ekonomi ile ilgili Birleşmiş Milletler, AB gibi çeşitli Uluslararası Kuruluşlar yanı sıra diğer Dünya Kuruluşlarının Yıllık Rapor ve Yayınları da gerektiğinde derste ‘yardımcı kaynak’ olarak kullanılmaktadır.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024