BALIK HASTALIKLARININ TEŞHİSİNDE KULLANILAN ÖZEL LABORATUVAR TEKNİKLERİ

İzlence Formu

Ders Adı BALIK HASTALIKLARININ TEŞHİSİNDE KULLANILAN ÖZEL LABORATUVAR TEKNİKLERİ Kod SUHA7013
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 2
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. SÜHEYLA KARATAŞ STEINUM
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

İşletme sahiplerinin hastalıklar konusunda artan bilinçlerine ve aşılama çalışmalarına rağmen hastalıklar hala su ürünleri yetiştiriciliğinde kayda değer ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Ayrıca küresel ısınma ile birlikte hastalıklar sadece yetiştiriciliği yapılan balık türlerinde değil diğer sucul canlılarda da önemli ve acil çözülmesi gereken bir sorun haline gelmiştir. Hastalıklarla mücadele edebilmek için hastalık etkeninin hızlı bir şekilde izole edilerek tanımlanması gerekmektedir. Bu derste balık ve kabuklu deniz ürünleri hastalıkları ile ilgili sahada ve laboratuvarda çalışacaklara teşhis için gerekli olan standart ve özel laboratuvar yöntemler hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.

İçerik

Özellikle yetiştiriciliği yapılan türler olmak üzere tüm sucul canlılarda görülen hastalıkları (bakteriyel, viral, paraziter ve mantar) teşhis edebilmek için gerekli olan tüm laboratuvar yöntemleri bu dersin içeriğini oluşturmaktadır. Ayrıca örnekleme, tanı materyalinin taşınması ve muhafazası, besiyerleri, bakteriyolojik ve histolojik yöntemler, antimikrobiyal duyarlılığın belirlenmesi, deneysel çalışmalar için örnek seçimi ve dizaynı konularını da içermektedir.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile

Kaynaklar

1. Candan A., Karataş S. (2010). Balık Sağlığı. Kalmak Ofset. 2. Whitman K. A.(2003). Finfish and Shellfish Bacteriology Manual: Techniques and Procedures. Wiley-Blackwell, ISBN: 978-0-813-81952-5 3. Austin B.(1988). Methods in Aquatic Bacteriology, Wiley, New York

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024