MEKANSAL PSİKOLOJİ

İzlence Formu

Ders Adı MEKANSAL PSİKOLOJİ Kod ICMB4104
Kredi 3 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Prof. Dr. HATİCE UMUT TUĞLU KARSLI
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, öğrencilere Mekânsal Psikoloji alanını ve bunun iç mimarlık tasarımına uygulanmasını tanıtmaktır. Bu ders sayesinde öğrenciler, insan davranışının, algısının ve bilişinin yapılı çevreden nasıl etkilenebileceğini ve iç mimarların bu bilgiyi kullanıcıların yaşam kalitesini artıran işlevsel ve estetik açıdan hoş mekanlar yaratmak için nasıl kullanabileceğini anlayacaktır. Bu dersin sonunda öğrenciler, Mekânsal Psikolojinin temel kavramlarını ve teorilerini tanımlayabilecek, bu ilkeleri tasarım senaryolarına uygulayabilecek ve yapılı çevrenin insan deneyimini şekillendirmedeki rolünü eleştirel bir şekilde değerlendirebileceklerdir.

İçerik

Bu ders, öğrencilere Mekânsal Psikolojinin ilke ve teorilerini ve bunların iç mimari tasarımındaki uygulamalarını tanıtacaktır. Dersler, alan çalışmaları ve tasarım alıştırmalarının bir kombinasyonu sayesinde öğrenciler, insan davranışının, algısının ve bilişinin yapılı çevreden nasıl etkilenebileceğini ve iç mimarların bu bilgiyi işlevsel ve estetik açıdan hoş mekanlar yaratmak için nasıl kullanabileceğini anlayacaklardır. Kullanıcıların yaşam kalitesini artıran İşlenen konular arasında insan algısı ve bilişi, mekânsal algı ve tasarım, renk ve ışık, akustik ve çevresel faktörlerin kullanıcı deneyimi üzerindeki etkisi yer alacaktır. Öğrenciler, Mekânsal Psikoloji ilkelerini ve teorilerini bütünleştiren tasarım çözümleri geliştirecek ve yapılı çevrenin insan deneyimini ve refahını şekillendirmedeki rolünü eleştirel bir şekilde değerlendireceklerdir.

Öğretim Yöntemleri

1: Anlatım, 2: Soru-Cevap, 3: Tartışma, 4: Seminer, 5: Proje, 6: Grup Çalışması, 7: Teknik Gezi

Kaynaklar

"Environmental Psychology for Design" by Dak Kopec "The Design of Everyday Things" by Don Norman Stokols, D., & Altman, I. (Eds.). (1987). Handbook of environmental psychology. John Wiley & Sons. Proshansky, H. M., Ittelson, W. H., & Rivlin, L. G. (1970). Environmental psychology: Man and his physical setting. Holt, Rinehart and Winston. Canter, D. (1977). The psychology of place. Architectural Press. Göregenli, M. (2010). Çevre Psikolojisi -İnsan Mekân İlişkileri (4 b.). İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları. Tapie, G. (2014). Çağdaş Yaşamortamın Sosyolojisi (1 b.). Janus Yayıncılık.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024