KATILIMCI TASARIM

İzlence Formu

Ders Adı KATILIMCI TASARIM Kod ICMB4103
Kredi 3 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi ECE ALTINBAŞAK HAKLIDIR
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu ders, katılımcı tasarım gibi yeni yaklaşımlar hakkında farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. Bu ders kapsamında öğrenciler, katılım, katılımcı tasarım ve yöntemleri, paydaşlar, katılım düzeyleri ve kentsel çalışmalarda katılımcı tasarım yaklaşımına ilişkin kavramlar, tarih ve arka plan hakkında bilgi edineceklerdir. Ayrıca, katılımcı tasarım yaklaşımına ilişkin örnek olaylar da incelenecektir.

İçerik

Kentler vatandaşlara sınırlı katılım imkanı veren yönetim yapıları tarafından kontrol edilir. Ayrıca, mimarlar ve kentsel planlamacılar ile şehir sakinleri arasında sıklıkla teknik dil kullanımından kaynaklanan bir kopukluk vardır, bu da katılımı engeller ve bürokratik bir prosedüre dönüştürür. Ders, bu iletişim kopukluğunu ele alıp ve konu ile ilgili farkındalık oluşturmayı hedeflemektedir.

Öğretim Yöntemleri

Bu ders, -ilgili literatür incelemesi, -vaka çalışmalarının incelenmesi, -odak grup çalışmaları ile yürütülecektir.

Kaynaklar

Hart, R. A. (1992). Children’s participation: From tokenism to citizenship. Florence, Italy: United Nations Children’s Fund International Child Development Centre. Hart, R. A. (2008). Stepping back from ‘the ladder’: Reflections on a model of participatory work with children. In Participation and Learning: Perspectives on education and the environment, health and sustainability (pp. 19–31). Netherlands: Springer. Sanoff, H. (2001). Community participation methods in design and planning. New York: Wiley. Sanoff, H. (2006). Origins of community design. The Organization of Progressive Planning, 166, 14-17. Sanoff, H. (2007). Editorial, Special issue on participatory design. Design Studies, (28) 3, 213. Sanoff, H. (2010). Democratic design: Participation case studies in urban and small town environments. Saarbrucken, Germany: VDM Pateman, C. (1970). Participation and democratic theory. Cambridge: Cambridge University Press.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024