TASARIM VE TEKNOLOJİ

İzlence Formu

Ders Adı TASARIM VE TEKNOLOJİ Kod ICMB3104
Kredi 3 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi BETÜL ORBEY
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Ders, Endüstriyel Devrim ve sonrasında gerçekleşen teknolojik gelişmelerin tasarım alanındaki yansımalarını incelemeyi hedefler. Bu sayede öğrencilerin günlük hayatlarını şekillendiren tasarım objelerine eleştirel gözle bakmaları da hedeflenmektedir. Böylece, teknolojinin sadece kullanıcı olmak yerine, tasarımcı olarak teknoloji ihtiyacını şekillendirerek üstlendikleri lokomotif görevin de farkına varmaları sağlanacaktır.

İçerik

Ders, teknoloji alanına ait arkaplan ve teknoloji-insan etkileşimi arasındaki bağları temel okumalar ile kurar. Teknolojinin insan davranışları ve yaşamı üzerine etkilerinin tartışılması ile insanın teknoloji karşısındaki edilgen rolü üzerinde durulur. Sonrasında ise teknoloji ve tasarım ilişkisine odaklanarak, güncel örnek incelemeleri yapılır ve tasarımcının teknoloji karşısındaki etgen gücü keşfedilir.

Öğretim Yöntemleri

Bu ders; -ilgili temel kaynak okumaları -vaka incelemeleri -ve grup tartışmaları ile yönetilecektir.

Kaynaklar

Siegfried Giedion. Mechanization Takes Command Bernhard E. Bürdek. DESIGN HISTORY, THEORY AND PRACTICE OF PRODUCT DESIGN Uğur Tanyeli. Rüya İnşaa İtiraz Brian Arthur. Teknolojinin Doğası Aristotle, Nicomachean Ethics, 350 B.C.E. Mary Shelley, Frankenstein: Or, The Modern Prometheus. 1818. Bruno Munari, Design as Art. Penguin Global, 1966. Don Norman, The Design of Everyday Things. Basic Books, 1988. Ge Wang, Artful Design: Technology in Search of the Sublime. Stanford University Press, 2018.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024