GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI

İzlence Formu

Ders Adı GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI Kod ECZC5997
Kredi 2 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 1
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. MEHTAP KARA
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Öğrencilerin eğitim yaşantıları boyunca edindikleri bilgi, beceri ve birikimleri kullanarak üniversite ile toplum arasındaki bağları güçlendirmek; insani ve sosyal içerikli problemlerle toplumda göç ve afetler, engelliler, dezavantajlı gruplar başta olmak üzere çeşitli konu ve sorunlar hakkında duyarlılık kazanmalarını sağlamak; katılacakları ve kendilerinin tasarlayacakları gönüllülük faaliyetleriyle insani, sosyal, kültürel, ahlaki değer konusunda farkındalıklarını artırmak ve becerilerinin geliştirilmesini sağlamaktır. Öğrencilerin kendilerinin kurgulayacakları ve/veya bir sivil toplum kuruluşu ile organize bir gönüllülük alanında, önceden hazırlanacak plan dâhilinde dönem boyunca gönüllülük çalışmalarında görev almaları ve edinimlerini paylaşmalarını sağlamaktır.

İçerik

Topluma hizmet uygulamalarının tanımlanması, toplumsal hizmetin önemi, toplumun sosyal konularda güncel sorunlarını belirleme ve bu sorunlara yönelik çözüm üretme amacı güden projeler hazırlama, sosyal sorumluluk çerçevesinde çeşitli projelerde gönüllü olarak yer alma ve topluma hizmet çalışmalarının eğitim kurumlarında uygulanmasına yönelik temel bilgi ve becerilerin kazanılması.

Öğretim Yöntemleri

Ders Anlatımı, Alıştırma Uygulama İş birliğine dayalı öğretim teknikleri, drama, rol oynama, beyin fırtınası.

Kaynaklar

Genç Gönüllüler Platformu’nda yer alan doküman ve bilgilendirmeler (www.gonulluyuzbiz.gov.tr) Aksoy, B., Çetin, T., Sönmez, Ö.F., (Ed.) (2009). Topluma Hizmet Uygulamaları. Pegem Akademi Yayıncılık. Şeker, A., (2009). Topluma Hizmet Uygulamaları. Nobel Yayın Dağıtım. Philip Kotler, Nancy Lee, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Mediacat Kitapları, 2006 Akatay, Ayten (2008), “Gönüllü Kuruluşların İnsan Kaynakları Sorunlarına Eğitsel Bir Çözüm”, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, Cilt 3, Sayı 1, s. 115-137. Argüden, Yılmaz-Pınar Ilgaz (2006), Gönüllü Kuruluşların Yönetimi, İstanbul: ARGE Danışmanlık Yayınları, 1. Basım Yaman, Yılmaz (2005), Gönüllülük Psikolojisi ve Gönüllü Yönetimi, Sivil Toplum Kuruluşları İçin Yönetim Rehberi, İstanbul: Kaknüs Yayınları, 1. BasımYÖK ( 2011). Topluma Hizmet Uygulamaları Dersi Yönergesi, http://egitim.cumhuriyet.edu.tr/userfiles/file/EgitimFakultesiTopluma Hizmet Uygulamaları Dersi Uygulama Kılavuzu, (2018). T.C. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi, İzmir.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024