R PROGRAMLAMA İLE VERİ ANALİZİ

İzlence Formu

Ders Adı R PROGRAMLAMA İLE VERİ ANALİZİ Kod AYBS7001
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü Uzaktan

Dersin Amacı

R, istatistiksel hesaplama için açık kaynak kodlu bir programlama dili ve yazılım geliştirme aracıdır. R dili, veri analizi uygulamalarında, veri bilimcileri tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Veri analizi, ham verileri anlamamıza, veri içindeki saklı olanı bilgiye dönüştürmemize imkan tanıyan bir disiplindir. “R ile Veri Analizi” dersi, R programlama dili ile veri analizi yapabilmeyi sağlayacak en önemli araçları öğretmeyi amaçlamaktadır.

İçerik

Bu ders, dijitalleşme ile birlikte sürekli artan verileri işlemek için gerekli olan becerileri kazandırmayı hedeflemektedir. Bu amaçla ilk olarak R programlama dilinin temel veri işleme araçları açıklanmıştır. Sonra verilerin görselleştirilmesi araçları tanıtılmıştır. Daha sonra bu araçları kullanarak basit regresyon, k-means algoritması ve lojistik regresyon gibi makine öğrenmesi algoritmaları örnek veri setleri yoluyla uygualamlı olarak açıklanmıştır.

Öğretim Yöntemleri

Bu ders toplam 14 haftadan oluşmaktadır. Her haftaya ait video anlatımları oluşturulmuştur. Ayrıca, her haftanın ders konusu online olarak ekran paylaşımı yapılarak uygulamalı olarak işlenmektedir.

Kaynaklar

R ile VERİ ANALİZİ, Ders Kitabı, Numan ÇELEBİ

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024