BİLİMSEL METİN ÜRETİMİ

İzlence Formu

Ders Adı BİLİMSEL METİN ÜRETİMİ Kod ALDE2020
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. CANAN ŞENÖZ AYATA
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu dersin amacı bilimsel metinlerin temel özelliklerini tanıtmak ve bu metinleri incelemeye yönelik metindilbilimsel ölçütleri öğretmektir. Metindilbilimsel ölçütler aktarılırken makale türü üzerinde durulacak ve bu türe ait örnek metinler çözümlenecektir. Özet ve seminer ödevi gibi akademik hayatta önem taşıyan bilimsel metin türlerinin özellikleri de incelenecektir.

İçerik

Bilimsel metinlerin temel özellikleri aktarıldıktan sonra, bu metin türlerini çözümlemede kullanılan temel ölçütler bilimsel makale örneği üzerinde açıklanır. Bununla birlikte özet ve seminer ödevi gibi üniversite öğretiminde önem taşıyan bilimsel metin türlerinin özellikleri de incelenecektir.Buradan “bilimsel metin ve kültür”; “bilimsel metin ve disiplin ” ilişkileri incelemeye geçilir. Farklı dil ve bilimsel disipline ait bilimsel makaleler öğretilen metindilbilimsel çözümlenerek disipline ve dil ile kültüre bağlı benzerlikler ve farklılıklar ortaya koyulmaya çalışılır.

Öğretim Yöntemleri

Uzaktan Eğitim

Kaynaklar

Auer, Peter/ Baßler, Harald (2007) (hg.): Reden und Schreiben in der Wissenschaft. Frankfurt am Main: Campus. Breuer, Esther/ Güngör, Nagihan/ Klassen, Mareike/ Riesenweber, Martin/ Vinnen, Johanna (Hg.) (2019): Wissenschaftlich schreiben –gewusst wie! Tipps von Studierenden für Studierende. Bielefeld: wbv Media Verlag. Dervin, Fred/ Suomela-Salmi, Eija (ed.) (2009): Cross-Linguistic and Cross-Cultural Perspectives on Academic Discourse. Amsterdam: John Benjamins Publishing Co. Esselborn-Krumbiegel, Helga (2019): Die erste Hausarbeit - FAQ (Stark fürs Studium) Leiden; Boston, Paderborn: Ferdinand Schöningh Verlag. Graefen, Gabriele/ Moll, Melanie (2011): Wissenschaftssprache Deutsch. Frankfurt am Main: Peter Lang Verlag. Hyland, Ken (2009): Academic Discourse-English in a Global Context. London; New York: Continuum International Publishing Group. Şenöz Ayata, Canan (2005): Metindilbilim ve Türkçe. İstanbul: Multilingual. Şenöz Ayata, Canan (2014): Bilimsel Metin Üretimi. İstanbul: Papatya Yayıncılık. Swales, John M. (1990): Genre Analysis. English in Academic and Research Settings. Cambridge: University Press. Szurawitzki, Michael/ Busch-Lauer Ines/ Rössler Paul/ Krapp Reinhard (hrsg.) (2015): Wissenschaftssprache Deutsch. Tübingen: Gunter Narr Verlag.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024