ULUSLARARASI FİNANS KURULUŞLARI VE MERKEZ BANKACILIĞI

İzlence Formu

Ders Adı ULUSLARARASI FİNANS KURULUŞLARI VE MERKEZ BANKACILIĞI Kod IKTO7062
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. HAVVA ÇELEBİ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Uluslararası para ve finansta ulusal ekonomi bağlamında üretim faktörlerinin, emek ve sermaye anlamında, mobil olduğunu buna karşılık uluslararası bağlamda faktör mobilitesinin mobil olmadığını ve tam rekabet piyasası koşullarının geçerli olduğunu varsayar. Diğer taraftan serbest piyasa ekonomisinin geçerli olduğu küreselleşen bir dünyada sermayenin mobil buna karşılık emeğin mobil olmadığı bir gerçektir. Uluslararası bağlamında üretim faktörleri, uluslararası para ve finansal piyasalar hakkında teorik düzeyde bilgi vermek, açık ekonomilerde para ve finans piyasalarının işleyişi ile finansal sistemi anlatmak, anlamlandırmak ve analiz etmektir.

İçerik

Uluslararası finans döviz piyasası ödemeler dengesi ve para piyasasıyla ilgilenir. Uluslararası para sistemi uluslararası finansın köşe taşlarındandır. Fiyatlar, döviz kurları faiz oranları arasındaki ilişkileri iktisat teorisi yardımıyla ve son dönemde yapılan ampirik araştırmaların geçerlilikleri tartışılmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

PowerPoint ve makaleler eşliğinde anlatım.

Kaynaklar

"Uluslararası Ticaret, Para ve Finans”, Havva Tunç, Sümer yay., "Finansal Krizler ve Türkiye Ekonomisi", Fatih Özatay, "Uluslararası Finans", Halil Seyidoğlu,"Parasal İktisat ve Politikası", Fatih Özatay.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024