İSTATİSTİK I

İzlence Formu

Ders Adı İSTATİSTİK I Kod İŞLB2005
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. HANDAN YOLSAL
Dersin Veriliş Türü Uzaktan

Dersin Amacı

İstatistik, verilerin toplanması, düzenlenmesi, tablo ve grafiklerle sunumu, özetlenmesi, analizi ve yorumlanması ile ilgili disiplindir. İstatistik konuları bakımından betimsel ve çıkarımsal şeklinde ikiye ayrılır. Bu yarıyılda tanımsal istatistik konuları yani veri derleme, düzenleme, özetleme, veriyi tablo ve grafiklerle sunma hakkında öğrenciye bilgi vermek amaçlanmıştır.

İçerik

Dersin içeriği, istatistiğe giriş için gerekli temel kavramların açıklanması ile veriyi derleme, özetleme, karşılaştırma ve yorumlamadan oluşan betimsel istatistik konularını kapsamaktadır. Bu derste grafikler, merkezi eğilim ölçüleri, dağılma ölçüleri, eğiklik ve basıklık, endeksler gibi basit istatistiksel kavramlara odaklanılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Bu derste teorik konular uygulamalar ve ödevlerle desteklenmektedir. Öğrencilere her hafta derste çözülenlere benzer sorular ödev olarak verilmektedir. Bu soruların cevapları ertesi hafta sınıfta verilmektedir.

Kaynaklar

P. Newbold, W. Carlson, B. Thorne, 2017, “Statistics for Business and Economics», Çev. Ümit Şenesen, «İşletme ve İktisat İçin İstatistik”, Literatür Yayınları Şahamet Bülbül, 2006, Tanımlayıcı İstatistik, Der Yayınları Fazıl Güler, 2005,İstatistik Metodları ve Uygulamaları, Beta Yayınları Fikri Akdeniz, 2012, Olasılık ve İstatistik, Nobel Kitabevi Özer Serper, 2014, Uygulamalı İstatistik, Ezgi Kitabevi

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024