PARA TEORİSİ VE POLİTIKASI

İzlence Formu

Ders Adı PARA TEORİSİ VE POLİTIKASI Kod İŞLB3009
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ÖZLEM DURGUN
Dersin Veriliş Türü Uzaktan

Dersin Amacı

Para Teorisi ve Politikası, lisans düzeyinde makro iktisat dersinin kapsadığı para teorisi kavramını geliştirmeyi ve öğrenciye çağdaş ve tarihsel para teorisi, merkez bankacılığı ve para politikası dahil olmak üzere gelişmiş bir para ekonomisi anlayışını sağlamayı amaçlamaktadır. Bu ders, paranın kökenlerini ve rolünü, para arzı ve talebiyle ilgili teorileri ve toplam talep, çıktı, fiyatlar ve diğer önemli makroekonomik değişkenleri belirlemede paranın rolünü inceleyecektir. Para, kredi ve borç arasındaki ilişki vurgulanacaktır. Bu ders aynı zamanda merkez bankacılığının gelişen rolünü ve uluslararası tarihsel politika eylemleri de dahil olmak üzere para politikasının rolü ve yürütülmesine ilişkin görüşleri analiz edecektir.

İçerik

Ders genel olarak paranın tanımı, fonksiyonları, para piyasalarının özellikleri, merkez bankacılığı, para talebi teorileri, para arzı teorisi, parasal aktarım mekanizmaları, faiz teorileri, para politikası araç ve hedefleri, enflasyon teorisi, ödemeler dengesi ve döviz kurları konu başlıklarını içermektedir.

Öğretim Yöntemleri

Ders, haftalık üç saat şeklinde verilmektedir. Dersin her bölümü için özel olarak hazırlanmış okuma materyali sağlanmaktadır. Ders saatinde öğretim üyesinin işleyeceği ders konularına ek olarak, konuların pekiştirilmesini sağlamak amacıyla ders sonunda soru cevap şeklinde tartışmalara da yer verilerek öğrencilerin derse katılımı teşvik edilmektedir.

Kaynaklar

M. Merih Paya, Para Teorisi ve Para Politikası, Türkmen Kitabevi, 2013. Seyfettin Erdoğan- Osman Zekai Orhan, para teorisi Ve Politikası Frederic Mishkin, The Economics of Money, Banking, and Financial Markets, Pearson Education, 2015.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024