STRATEJİK YÖNETİMİN EKONOMİK TEMELLERİ

İzlence Formu

Ders Adı STRATEJİK YÖNETİMİN EKONOMİK TEMELLERİ Kod ISLI9640
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MAHMUT HIZIROĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı stratejik yönetiminin teorik altyapısını oluşturan iktisat teorisinin kapsamını keşfetmektir. Temel strateji yaklaşımları ekonomik analizden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle amaç stratejik yönetimin mantıksal temellerini mevcut ekonomik analizle ilişkili olarak daha detaylı olarak anlamaktır. Bu bağlamda pazar ekonomisi ve firma ekonomisi teorileri incelenerek, her bir teorinin stratejik yönetim alanının varsayımlarının, kavramlarının ve önermelerinin oluşumuna katkısı ele alınacaktır.

İçerik

Bu ders stratejik yönetimin alanının en fazla beslendiği disiplin olan ekonomi disiplininin gerçekte stratejik yönetim alanına nasıl bir katkı yaptığı; ekonomi disiplini içindeki piyasa ve firma teorilerinin temel kavramları, sorunsalları, varsayımları ve sınırlılıklarının neler olduğu ve bu kavram, sorunsal ve varsayımların hangilerinin strateji disiplini içindeki hangi teorinin gelişmesine katkıda bulunduğu; gelinen aşamada potansiyel katkıların hangi teorilerden daha çok olabileceği gibi konuları kapsamaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Ders anlatımı, makale inceleme, tartışma

Kaynaklar

Mehmet Barca, Economic Foundations of Strategic Management, Ashgate Publishing, Burlington, 2003. Mahoney, J. T.homas, Economic foundations of strategy. Sage Publications. 2004. Besanko, D., Dranove, D. And Shanley, M., Economics of Strategy, Wiley, London, 2004

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024