KÜRESEL ÇEVRE SİYASETİ

İzlence Formu

Ders Adı KÜRESEL ÇEVRE SİYASETİ Kod KAYO3185
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı, ormansızlaşma, çölleşme, küresel çevresel göç, denizde bozulma ve genişleyen ticaret ve tüketim dahil olmak üzere benzeri görülmemiş ve büyük ölçekli küresel çevre değişikliği konusundaki endişelerden kaynaklanan ve son otuz yılda hızla ve çarpıcı biçimde büyüyen, dinamik bir alan olan uluslararası çevre hukuku ve politikasına odaklanmaktadır.

İçerik

Sınır aşan çevresel sorunlarının oluşumu ve çözüm sürecini daha iyi anlamak amacıyla sosyal bilimler yaklaşımını incelemektir. Bu ders uluslararası çevre konularını ve sorunlarını ele alan önemli teorileri analiz etmek ve küresel çevresel tehditlerin hem teorik hem de ampirik bağlamda belirlenmesini amaçlayan günümüzdeki politikaları açıklamak için tasarlanmıştır.

Öğretim Yöntemleri

Klasik ders anlatımı yanında öğrencilerden simülasyon dersleri yapmaları da istenebilir. Bu kapsamda öğrenciler belli ülkelerin ya da sivil örgütlerin temsilcileri olarak BM organlarında bir uluslararası müzkereye katılabilir veya bir uluslararası sözleşmenin tartışılmasını ya da savunmasını yürütebilirler. Yine bunun yanında ödev sunumları da gerçekleştirebilirler. İsterlerse alan araştırması yapabilirler. Bunun sunulması sırasında öğretim üyesi diğer öğrencilerin derse interaktif katılımını sağlar ve dersin hem tecrübe ederek hem de bu tecrübelerden çıkan komik durumları tesbit edip eğlendirerek öğretme yöntemini de benimser.

Kaynaklar

Gökhan Orhan, Semra Cerit Mazlum, Yasemin Kaya (Eds.), Uluslararası çevre Rejimleri, Dora, Bursa, 2017

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024