POLITICAL DEVELOPMENT

İzlence Formu

Ders Adı POLITICAL DEVELOPMENT Kod KAYO2132
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Ders, gelişme ve azgelişmişlik, eşitlik , zenginlik ve yoksulluk başlıklarına odaklanmakta, zaman içinde kalkınma kavramının içeriğinin ne şekilde farklılaştığını ele almaktadır. Kalkınma ile ilgili başlıkları küresel,ulusal ve yerel düzeyde tarihsel bir perspektifte karşılaştırmalı analizlere bağlı olarak ele alınmaktadır. Dersi alan öğrencilerin kalkınma olgusunu politik ekonomi temelli analizi ile kalkınma olgusunun dinamiklerini tartışması hedeflenmektedir. Bu kapsamda temel kalkınma teorilerinin temel içeriğine odaklanılmakta, kalkınma olgusuna bağlı olarak ortaya çıkan sorunların tanımlanması ve analizi hedeflenmektedir. Ülke deneyimlerinden yola çıkarak, kalkınma süreçlerinin siyasi yapılara ve şehir dinamiklerine etkileri tartışılmaktadır.

İçerik

Dersimizde gelişme, azgelişme ve siyasal gelişme deneyimlerine ilişkin teorik yaklaşımları incelemek ve tarihsel ve güncel deneyimler ışığında teorik çerçeveyi tartışmak; güncel sorunlara eleştirel yaklaşımlar geliştirebilmeyi hedefliyoruz.

Öğretim Yöntemleri

Derste teorik konular anlatılacak, tarihsel ve güncel deneyimler ise öğrencilerimiz tarafından grup çalışmaları çerçevesinde sunulacaktır. Öğrencilerimiz sunuşlar ve ödevler hazırlayacaklardır.

Kaynaklar

Goldin, I. (2018). Development: a very short introduction (Vol. 557). Oxford University Press. Power, M. (2004). Rethinking development geographies. Routledge. Willis, K. (2011). Theories and practices of development. Taylor & Francis. Potter, R. B. (2004). Geographies of development. Pearson Education. Chant, S. H., & McIlwaine, C. (2009). Geographies of development in the 21st century: an introduction to the global South. Edward Elgar Publishing. Todaro, M. P., & Smith, S. C. (2003). Economic development. Financial Times/Prentice Hall. Alfredo Saad Filho – Deborah Johnston, Neoliberalism: A Critical Reader, Pluto, 2005. Duncan Green, “The Curse of Wealth”, “Growing Pains” in Faces of Latin America, Russell Press, 1997. B.C.Smith, “The Idea of the Third World”, “Theories of Imperialism and Colonialism”, Understanding Third World Politics, MacMillan, 2003. Edward Said, Şarkiyatçılık, çev.Berna Ülner, Yedinci Basım, Metis, 2013. Henry Bernstein (edt.), Underdevelopment and Development: The Third World Today, Penguin, 1978.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024