GEÇİCİ HUKUKİ KORUMALAR

İzlence Formu

Ders Adı GEÇİCİ HUKUKİ KORUMALAR Kod OZHU7585
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. BİRCE ARSLANDOĞAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Geçici hukuki korumalar le ilgili olarak bilgi sahibi olunması, temel kavramların öğrenilmesi ve özellik arz eden durumların değerlendirilebilmesine ilişkin alt yapının kavranmasını sağlamak dersin amacını teşkil eder.

İçerik

Yargılamanın devamı sırasında veya daha önce ortaya çıkan değişik sebeplerden dolayı yargılama ile ulaşılmak istenen sonucun elde edilmesinin güçleştiği durumlarda geçici hukuki korumalara ilişkin prosedürlerle tarafların haklarının korunması güvence altına alınabilmektedir. Geçici hukuki korumalar kötü niyetli davranışlara engel olmak, yargılamanın sonucunun tehlikeye girmesini bertaraf etmek için fiili bir zorunluluk olması yanında, yanında hukuki bir zorunluluktur. Bu ders kapsamında geçici hukuki korumaların yargılama hukukunda gösterdiği özellikler ve maddi hukuk alanında ne şekilde ortaya çıktığı değerlendirilecektir.

Öğretim Yöntemleri

Sözlü anlatım Yargıtay Kararları Karşılaştırmalı Hukuk Örnek Olay İncelemesi

Kaynaklar

- Saim Üstündağ, İhtiyati Tedbirler-Geçici Hukuki Himaye (Koruma) Önlemleri, İstanbul, 1981 - Muhammet Özekes, Pekcanıtez Usul Medeni Usul Hukuku, 15. Bası, İstanbul, 2017, s.2405-2578 -Evrim Erişir, Geçici Hukuki Korumanın Temelleri ve İhtiyati Tedbir Türleri, İstanbul, 2013

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024