MADENCİLİK TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı MADENCİLİK TARİHİ Kod BITA2091
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. SELMA AKAY ERTÜRK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Öğrencilerin, madenciliğin tarihini, madenlerin ve ekonomik bir faaliyet olarak madenciliğin önemini, madencilik faaliyetlerinin diğer ekonomik faaliyetlerle olan ilişkisini, madenciliğin ülkelerin kalkınma politikalarındaki ve siyasi stratejilerindeki yerini ve önemini öğrenmelerini sağlamaktır.

İçerik

Bu derste insanların uğraştığı en eski ekonomik faaliyetlerinden biri olan madenciliğin tarihi incelenmektedir. Derste madenciliğin tarihi, madenlerin önemi, madencilik faaliyetlerinin genel özellikleri, madencilik faaliyetlerine etki eden faktörler, madenciliğin diğer ekonomik faaliyetlerle olan ilişkileri, madenciliğin ülkelerin kalkınma politikalarındaki yeri ve önemi üzerinde durulmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, soru-cevap, power point sunum

Kaynaklar

Başak, O., 2008, Taş Çağı’ndan Tunç Çağı’na Anadolu’da Maden Sanatın Gelişimi ve Kullanımı, Atatürk Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, Sayı 21, sf.15-33. Bayartan, M., 2008, “XIX. Yüzyılda Osmanlı Madenlerinin Coğrafi Dağılışı”, Osmanlı Bilimi Araştırmaları X-1, sf. 137-155. Gültekin, A.H., 1995, “Endüstriyel Gelişme Tarihinde Mineral Kaynakları”, Jeoloji Mühendisliği, Sayı 47, sf.75-79. Aydal, D., 2007, Maden Savaşları / Dünyanın Kara Talihi, Timaş Yayınları, İstanbul.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024