TURKISH SOCIO-POLITICAL INHERITANCE

İzlence Formu

Ders Adı TURKISH SOCIO-POLITICAL INHERITANCE Kod KAYO3367
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Prof. Dr. BÜLENT ARI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Medeniyetler Tarihi ve Siyasi Düşünceler Tarihi derslerinde verilen müfredata ilave olarak Orta Asya Türk geleneğinden itibaren Selçuklu, beylikler ve Bizans’tan intikal eden miras ile Osmanlı devletinin geçirdiği safhaların bir bütünlük ve devamlılık arzedecek şekilde işlenmesi hedeflenmektedir. Bu ders esas itibariyle Siyasi Düşünceler Tarihi’nin Osmanlı coğrafyasındaki devlet ve medeniyet kavramını tarihi perspektif çerçevesinden sunmayı esas almaktadır. Orhun kitabelerinden başlayarak Türk devlet ve toplum geleneğinin ana hatları, günümüze kadar intikal eden değişim noktaları ele alınarak öğrenciye aktarılacaktır. Türk devlet mefhumunun entelektüel bir bakış açısıyla yeniden işlenmesini dersin hedefleri arasındadır.

İçerik

Ders, eski Türk devlet ve toplum geleneğinden başlayarak İslami kültür atmosferini ve devamında Selçuklu, Beylikler ve Bizans toplum ve devlet hayatının dinamiklerini yansıtacak bir müfredata tabidir. Osmanlı devrinin ilk devri ve sonraki asırlardaki entelektüel hayatını, devlet toplum ilişkilerini ilerleyen haftalarda ele alacaktır. Son kısımda ise batıyla etkileşimi, fikir adamlarının gazetecilerin toplumu yönlendirme çabalarını ve modernleşme gayretlerini çapraz okumalarla istişare edecek bir mahiyettedir. Sultan Hamid döneminden itibaren yapılan son hamleler ve bunun Cumhuriyete yansımalarıyla ders tamamlanacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Ders materyali üzerinden dönemler ve çağlar arası mukayese verilecektir.

Kaynaklar

- Ira M. Lapidus, A History of Islamic Societies, Cambridge: CUP, 2002. - Paul Coles, The Ottoman Impact on Europe, London: Thames and Hudson, 1968. - H.A.R. GIBB and Harold BOWEN, Islamic Society and the West, Part I-II, London: Oxford University Press, 1957-1962. - Halil İNALCIK, Ottoman Archival Materials on Millets. - Halil İNALCIK, Dervish and Sultan: An Analysis of the Othman Baba Vilayetnamesi - Halil İNALCIK, The Ottoman Economic Mind and Aspects of the Ottoman Economy - Halil İNALCIK, STATE, SOVEREIGNTY AND LAW DURING THE REIGN OF SULEYMAN - Halil İNALCIK, The Ottoman Succession and lts Relation to the Turkish Concept of Sovereignty

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024