TARİH YAZIMI VE TARİHSEL SOSYOLOJİ

İzlence Formu

Ders Adı TARİH YAZIMI VE TARİHSEL SOSYOLOJİ Kod ULSL2152
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. BÜLENT ARI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Devletler, uygarlıklar, toplumsal hareketler ve devrimler gibi konuları, tarih yazımında temel yaklaşımlar ve özellikle tarihsel sosyolojinin teorisi ve yöntemi açsından analiz edebilmek için gerekli donanımı sağlayabilmek dersin başlıca amacıdır.

İçerik

Bu derste, tarih yazımının çeşitli örnekleri irdelenecek; özellikle, tarihsel sosyoloji yaklaşımı açısından, devletler, uygarlıklar, devrimler ve toplumsal hareketler bu alanda eser veren uzmanların eserleri üzerinden incelenecektir.

Öğretim Yöntemleri

Konferans, seminer , saha araştırması, grup çalışması

Kaynaklar

-Georg G. Iggers, Yirminci yüzyılda Tarih Yazımı: bilimsel Nesnellikten Postmodernizme, çev. Gül Çağalı Güven, Tarih Vakfı Yurt yay. İst, 2000 -E. H. Carr, Tarih Nedir?, İletişim yay., İstanbul, 1987. -Peter Burke, Tarih ve Toplumsal Kuram, çev. Mete Tunçay, Tarih Vakfı Yurt yay., İstanbul, 1994. -Ali Boratav (der), Tarih ve Tarihçi: Annales Okulu İzinde, Kırmızı yay., İstanbul, 2007. -Marc Bloch, Feodal Toplum, çev. Mehmet Ali Kılıçbay, Doğu-Batı yay., Ankara, 2005. -Braudel, Maddi Uygarlık, İmge Yayınları. Braudel, Uygarlıkların Grameri. -Touraj Atabaki, Devlet ve Maduniyet,Türkiye ve İran'da Modernleşme, Toplum ve Devlet, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları. 2010. -Asef Bayat, Ortadoğu’da Maduniyet – Toplumsal Hareketler ve Siyaset, İletişim yayınları. - Partha Chatterjee, Ulus ve Parçaları, iletişim yayınları. -Arif Dirlik, Küreselleşmenin Sonu mu?, Ayrıntı Yayınları, 2012. -Serpil Çakır, “Feminist Tarih Yazımı: Tarihin kadınlar için, kadınlar tarafından yeniden inşası” der. Serpil Sancar, 21. Yüzyıla Girerken Türkiye'de Feminist Çalışmalar, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2011. -Serpil Çakır, “Feminism and Feminist History-Writing in Turkey: The Discovery of Ottoman Feminism”, ed. Francisca de Haan, Maria Bucur, Krassimira Daskalova, Aspasia: The International Year Book of Central, Eastern and Southeastern European Women’s and Gender History, volume 1, Berghahn Journals, 2007, pp. 61-83. -Theda Skocpol (der), Tarihsel Sosyoloji: Bloch’tan Wallerstein’e Görüşler ve Yöntemler, Tarih Vakfı Yurt yay., İstanbul, 1999. -Elisabeth Özdalga (der), Tarihsel Sosyoloji Söyleşiler: Şerif Mardin, Mehmet Genç, Çağlar Keyder, Ali Yaşar Sarıbay, Fethi Açıkel, Oktay Özel, Ferdan Ergut, Doğu-Batı yay., Ankara, 2003. -Ferdan Ergut, Ayşen Uysal (der), Tarihsel Sosyoloji: Stratejiler, Sorunsallar ve Paradigmalar, Dipnot yay., Ankara, 2007. -Barrington Moore, Diktatörlüğün ve Demokrasinin Toplumsal Kökenleri, çev. Şirin Tekeli ve Alaeddin Şenel, İmge yay., A

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024