Çeviride Metin Çözümlemesi Yaklaşımları

İzlence Formu

Ders Adı Çeviride Metin Çözümlemesi Yaklaşımları Kod CVBI7078
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ARSUN URAS
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, belirli bir uzmanlık alanı ya da yazınsal metin türleri üzerinden söylemsel çözümleme çalışmaları yapmak ve bunları çeviriyle bağlantılı biçimde değerlendirmektir.

İçerik

Öğrencilerin çeviri çalışması yapmak istedikleri bir alanda (yazın, özel alan ya da sözlü çeviri gibi.), ele aldıkları metin türüne göre, öncelikle söylemi belirleyen bir üst bakış açısı oluşturmak; metnin yazıldığı dönem, metindeki sosyolojik, psikolojik, ideolojik etkenler, okuyucu kitlesi gibi olguları inceleyerek bir ön çalışma yapmak, daha sonra ise metnin dilsel ve söylemsel özelliklerini çözümlemeye dayalı çalışmalar gerçekleştirmek.

Öğretim Yöntemleri

Sunum, tartışma, okuma & değerlendirme

Kaynaklar

Çeviribilim ve uygulamaları Dergisi, Hacettepe Üniversitesi Metis Çeviri Dergisi, Metis Yayınları www.ceviribilim.com İngilizce (Fransızca/Almanca)-Türkçe, Türkçe-Türkçe ve Türkçe-İngilizce (Fransızca/Almanca) Uzmanlık Alanı sözlükleri Zeynel Kıran & Ayşe Kıran, Dilbilime Giriş, Seçkin Yayınevi, Ankara. Nedret Tanyolaç Öztokat, Yazınsal Metin Çözümlemesinde Kuramsal Yaklaşımlar; Multilingual Yayınevi, 2005, İstanbul.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024