SİYASET BİLİMİNE GİRİŞ

İzlence Formu

Ders Adı SİYASET BİLİMİNE GİRİŞ Kod ASBK1003
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. HALUK ALKAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders, siyaseti siyasal düşünceler tarihinin temel metinleri üzerinden tarihsel bir perspektiften ele alır. Başka bir deyişle bu metinlerin ele aldığı sorular çerçevesinde siyasal ve toplumsal düzenin nasıl yapılandırıldığı konusunu inceler. Tarihsel perspektiften bakmak, öğrencilerin bu alandaki belli başlı düşünürlerin kendi dönemlerine ait belirli sorunlar karşısında nasıl bir yaklaşım sergilediklerini anlamalarına katkı sağlar. Ayrıca yine bu düşünürlerin insanlığın daha genel sorunsalları arasında örneğin, ihtiyaçlar, adalet, demokrasi gibi temel kavramlarla, insanların devletle olan ilişkileri konusunda yaptıkları katkıların da altını çizer. Amaçlardan biri kendimize ait eleştirel bir bakış açısı geliştirebilmek için değişik siyasal rejimler ve aralarında Plato, Aristotle, Machiavelli, Hobbes, Locke, Rousseau, Marx, and Tocqueville gibi düşünürlerin geliştirdikleri felsefi yaklaşımların güçlü ve zayıf yanlarını anlamayı sağlamaktır. Ayrıca Modern siyasal dinamikler ve kurumlar ile modern siyasi ideolojiler ve sistemler hakkında öğrenciye genel bilgi kazandırılması amaçlanmaktadır.

İçerik

Bu ders, siyaseti siyasal düşünceler tarihinin temel metinleri üzerinden tarihsel bir perspektiften ele alır. Başka bir deyişle bu metinlerin ele aldığı sorular çerçevesinde siyasal ve toplumsal düzenin nasıl yapılandırıldığı konusunu inceler. Tarihsel perspektiften bakmak, öğrencilerin bu alandaki belli başlı düşünürlerin kendi dönemlerine ait belirli sorunlar karşısında nasıl bir yaklaşım sergilediklerini anlamalarına katkı sağlar. Ayrıca yine bu düşünürlerin insanlığın daha genel sorunsalları arasında örneğin, ihtiyaçlar, adalet, demokrasi gibi temel kavramlarla, insanların devletle olan ilişkileri konusunda yaptıkları katkıların da altını çizer.

Öğretim Yöntemleri

Ders kitabı ve ek okumaların yanı sıra film ve belgesel gibi görsel malzemeler kullanarak öğrencilerin metinlerarası okumalar yaparak farklı algı düzeyleri harekete geçirilecektir. derse katılım özendirilmekte ve ödevler yoluyla edindikleri bilgilerin içselleştirilmesi amaçlanmaktadır.

Kaynaklar

Mümtazer Türköne (ed), Siyaset , (Ankara:Llotus, 2007) Aristo Politika Machiavelli Prens Nizamülmülk Siyasetname Ayrıca Siyasal Düşünce klasiklerinden seçilmilş özet metinler

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024