ULUSLARARASI İLİŞKİLER TEORİSİ

İzlence Formu

Ders Adı ULUSLARARASI İLİŞKİLER TEORİSİ Kod ASBU3004
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. AHMET ÖZTÜRK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dersin amacı, Uluslararası İlişkiler disiplininin temel teorik yaklaşımlarını tartışmak ve öğrencilere olayları ve olguları değerlendirebilecekleri teorik bir derinlik kazandırmaktır.

İçerik

Derste disiplinin temel teorik tartışmaları ve yaklaşımları incelenecektir. Örneğin realizm, liberalizm, inşacılık, Marksizm, feminizm, post-kolonyalizm gibi başlıklar, dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Öğrencilerden iki ayrı teori seçerek bu konularda sunum yapmaları, detaylı bir kaynakça hazırlamaları ve sınıfla paylaşmaları beklenmektedir. Her öğrenci kendi sunumuyla ilgili bir metin hazırlamakla ve sınıfla paylaşmakla yükümlüdür. Dersin sonunda her öğrenci üçüncü bir teori seçerek, bir olayı/olguyu bu teori üzerinden değerlendireceği bir ödev hazırlamak zorundadır.

Kaynaklar

Bu konuyla ilgili özellikle İngilizce olmak üzere çok sayıda kaynak mevcuttur. Öğrencilerin mümkün olduğunca çok kaynağa aşina olmaları beklenmektedir. Dersin zorunlu okuması: Scott Burchill et al., Uluslararası İlişkiler Teorileri, Küre Yayınları, İstanbul, 2013.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024