POLITICAL DEVELOPMENT

İzlence Formu

Ders Adı POLITICAL DEVELOPMENT Kod ULSL2154
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Doç. Dr. EMİNE TAHSİN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, dünyamızda gelişme ve azgelişme süreçlerini öğrenmek, incelemek ve tartışmaktır. Öğrencilerimizin üçüncü dünya sorunları, farklı siyasal gelişme yolları ve stratejileri, bölgesel farklılıkları öğrenmesini amaçlayoruz. Aynı zamanda gelişme ve azgelişmeyi, sömürgecilik ve emperyalizmi, modernleşme ve oryantalizm hakkında okuma yapmak ve günümüz sorunlarına ilişkin görüşlerini geliştirmek amaçlanmaktadır.

İçerik

Dersimizde gelişme, azgelişme ve siyasal gelişme deneyimlerine ilişkin teorik yaklaşımları incelemek ve tarihsel ve güncel deneyimler ışığında teorik çerçeveyi tartışmak; güncel sorunlara eleştirel yaklaşımlar geliştirebilmeyi hedefliyoruz.

Öğretim Yöntemleri

Dersimizin ilk bölümünde teorik konular anlatılacak, ikinci bölümde ise tarihsel ve güncel deneyimler öğrencilerimiz tarafından grup çalışmaları çerçevesinde sunulacaktır. Öğrencilerimiz sunuşlar ve ödevler hazırlayacaklardır. Aktif bir öğrenme süreci öngörüyoruz.

Kaynaklar

Henry Bernstein (edt.), Underdevelopment and Development: The Third World Today, Penguin, 1978. Anthony Brewer, “Historical Outline”, Marxist Theories of Imperialism: A Critical Survey, Routledge, 1990. Frantz Fanon, The Wretched of the Earth, Preface by Jean-Paul Sartre, Grove Press Inc., 1963. Alfredo Saad Filho – Deborah Johnston, Neoliberalism: A Critical Reader, Pluto, 2005. Duncan Green, “The Curse of Wealth”, “Growing Pains” in Faces of Latin America, Russell Press, 1997. Mike Davis, Gecekondu Gezegeni, çev.Gürol Koca, Metis Yayınları, 2007. Damien Kingsbury, “An Outline of Political Development”, Political Development, Routledge, 2007, p.7-22. George H. Nadel - Perry Curtis (edt.), Imperialism and Colonialism, McMillan, 1964. Edward Said, Şarkiyatçılık, çev.Berna Ülner, Yedinci Basım, Metis, 2013. Thomas E. Skidmore – Peter H. Smith, Modern Latin America, Oxford University, 2005. Tony Smith, “The Underdevelopment of Development Literature”, The International Political Economy and the Developing Countries, Stephan Haggard (edt.), Princeton University Press, 1995, p.300-341. B.C.Smith, “The Idea of the Third World”, “Theories of Imperialism and Colonialism”, Understanding Third World Politics, MacMillan, 2003.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024