SENECA SEMİNERİ

İzlence Formu

Ders Adı SENECA SEMİNERİ Kod LADE4048
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi BENGÜ CENNET COŞKUN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, Stoacı bir filozof ve yazar olan Seneca’yı edebi ve felsefi kişiliğiyle mercek altına almak, öğrencilerin Stoa felsefesini idrak etmelerini ve edebiyat tarihi derslerinde edindikleri bilgilerini derinleştirmelerini sağlamaktır.

İçerik

Bu derste Romalı filozof ve yazar Seneca edebi ve felsefi metinleri aracılığıyla mercek altına alınacak, Roma Stoa'sı ele alınacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Sunum yoluyla anlatım, tartışma, soru-cevap

Kaynaklar

- Johansen, K. F.: A History of Ancient Philosophy: From the Beginnings to Augustine, Trans. H. Rosenmeier, Routledge, London-New York, 1999. - Inwood, B.: Reading Seneca: Stoic Philosophy at Rome, Clarendon Press, Oxford, 2005. - Dürüşken, Ç.: Antikçağ Felsefesi: Homeros’tan Augustinus’a Bir Düşünce Serüveni, Alfa Yayınları, İstanbul, 2013. - Arnold, E. V.: Roman Stoicism: Being Lectures on the History of the Stoic Philosophy with Special Reference to its Development within the Roman Empire, Cambridge University Press, 1911. - G. Damschen-A. Heil (Ed.), Brill’s Companion to Seneca, Brill, Leiden-Boston, 2014. - John G. Fitch (Ed.), Seneca, Oxford University Press, 2008. - Seneca, L. A.: Ad Lucilium Epistulae Morales I, Trans. R. M. Gummere, The Loeb Classical Library, Harvard University Press, London, 1917. - Seneca, L. A.: Ad Lucilium Epistulae Morales II, Trans. R. M. Gummere, The Loeb Classical Library, Harvard University Press, London, 1920. - Seneca, L. A.: Ad Lucilium Epistulae Morales III, Trans. R. M. Gummere, The Loeb Classical Library, Harvard University Press, London, 1925. - Seneca: L. A.: Phaedra, Çev. Ç. Dürüşken, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, 2011. - Seneca, L. A.: De Providentia, De Constantia, De Ira, De Clementia, Moral Essays I, Trans. J. W. Basore, The Loeb Classical Library, Harvard University Press, London, 1928. - Seneca, L. A.: De Consolatione Ad Marciam, De Vita Beata, De Otio, De Brevitate Vitae, De Consolatione Ad Polybium, De Consolatione Ad Helviam, Moral Essays II, Trans. J. W. Basore, The Loeb Classical Library, Harvard University Press, London, 1932. - Seneca, L. A.: De Beneficiis, Moral Essays III, Trans. J. W. Basore, The Loeb Classical Library, Harvard University Press, London, 1935. - Seneca, L. A.: Tanrısal Öngörü, Çev. Ç. Dürüşken, Kabalcı Yayınevi, İstanbul, 2007. - Seneca, L. A.: Naturales Quaestiones, vol. I, Trans. T. H. Corcoran, The Loeb Classical Library, Harvard University Press, London, 1971. - Seneca, L. A.: Naturales Quaestiones, vol. II, Trans. T. H. Corcoran, The Loeb Classical Library, Harvard University Press, London, 1972.Seneca: L. A.: Seneca’s Tragedies, Vol. I: Hercules Furens, Troades, Medea, Hippolytus, Oedipus, Trans. F. J. Miller, The Loeb Classical Library, Harvard University Press, London, 1917.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024