TÜRKİYE'DE BİLİM DERGİLERİ

İzlence Formu

Ders Adı TÜRKİYE'DE BİLİM DERGİLERİ Kod BİLT9001
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. AYŞE FEZA GÜNERGUN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Öğrenciye, tarih boyunca bilimsel dergilerin bilimin gelişme, yaygınlaşmasına yaptıkları katkının önemini göstermek ve bilim dergilerinin bilimde modenleşmede elzem olduğu fikrini oluşturmak.

İçerik

Akademik ve popüler bilimsel dergilerin doğuşu, bilimsel bilginin paylaşılmasında ve yaygınlaşmasında birinci derecede etkili olmuştur. Bu derste, bilimsel süreli yayımcılığın Avrupa?da başlaması incelendikten sonra, Türkiye'de popüler ve akademik bilim dergilerinin ortaya çıkışı, yayımcıları, yayım şartları, yayım dilleri ve süreklilikleri ve bilim hayatı üzerindeki etkileri irdelenecektir. On dokuzuncu yüzyılda boyunca Türkiye'de değişik bilim dallarında (matematik, tıp, eczacılık, vd.) yayımlanan dergilerden örnekler ve Darülfünun Fen Fakültesi dergisi incelenecektir. İncelenen dergilerin içeriklerine dayanarak dönemin bilimsel ortamı tartışılacaktır

Öğretim Yöntemleri

Dersler, görsel malzeme ile zenginleştirilmiş sözlü sunumlar şeklinde verilmektedir. Bunun dışında öğrenciler, derslerin konu başlıklarına uygun olarak seçecekleri konularda birer ödev ve kitap tanıtması yapıp sunarlar.

Kaynaklar

Ders notları dışında aşağıdaki yayınlar önerilmektedir. Feza Günergun, Osmanlı Mühendis ve Mimarları Arasında İlk Cemiyetleşme Teşebbüsleri?, Osmanlı İlmi ve Mesleki Cemiyetleri (I.Milli Türk Bilim Tarihi Sempozyumu Bildiri Kitabı), yay. haz. E. İhsanoğlu, IRCICA Yay., İstanbul 1987, s.155-196 Feza Günergun, ?Darülfünun Fünun (Fen) Fakültesi Mecmuası (1916-1933)?, Osmanlı Bilimi Araştırmaları, yay. haz. F.Günergun, İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Yayın No. 3401, İstanbul 1995, s.285-349. Feza Günergun, ?İstanbul?da Fransızca-Türkçe Yayınlanan Bir Tıp Dergisi: Gazette de Hôpitaux (Ceride-i Emakin üs-Sıhha, 1887)?, Osmanlı Bilimi Araştırmaları, Cilt III, sayı 2, İstanbul 2002, s. 13-27. Feza Günergun, ?Matematiksel Bilimlerde İlk Türkçe Dergi: Mebahis-i İlmiye (1867-69),? Osmanlı Bilimi Araştırmaları, c.VIII, sayı 2, 2007, s.1-42. Çetin Ünalın, Mimar ve mühendisler tarafından II.Meşrutiyet döneminde İstanbul'da yayımlanmış iki dergi: Génie Civil Ottoman (1910) ve Zeitschrift für Technik und Industrie in der Türkei (1916) Orhan Koloğlu, Osmanlı Döneminde Basın Teknikleri ve Araçları. İstanbul 2010 Orhan Koloğlu, Osmanlı Döneminin Basınının İçeriği. İstanbul 2010 Hasan Duman, İstanbul Kütüphaneleri Arap Harfli Süreli Yayınlar Toplu Kataloğu, 1828-1928. İstanbul, IRCICA, 1986, 596+24 s.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024