TÜRKİYE'DE METEOROLOJİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ

İzlence Formu

Ders Adı TÜRKİYE'DE METEOROLOJİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ Kod BİLT7007
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. SEVTAP KADIOĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı Osmanlı döneminden günümüze kadar Türkiye'de meteorolojinin bir bilim dalı olarak gelişmesi ve kurumsallaşması hakkında öğrenciyi bilgilendirmektir.

İçerik

Bu derste, öncelikle meteorolojinin bir bilim olarak doğuşu hakkında bilgi verilecek ve Türkiye’de Osmanlı’dan Cumhuriyet’e meteorolojik faaliyetlerin kurumsallaşması konu edilecektir. Bunun için ilk olarak, Osmanlı döneminde Türkiye’de yapılan meteorolojik rasatlar ve meteorolojik teşkilatlar kurulması teşebbüsleri ele alınacak daha sonra Cumhuriyet döneminde meteorolojinin kurumsallaşması konusundaki gelişmelere yer verilecektir. Ayrıca Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde Türkiye’de meteoroloji eğitimi konusunda da bilgi verilecektir.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Ödev sunumları.

Kaynaklar

-Sevtap Kadıoğlu, Osmanlı'’dan Cumhuriyet'e Meteorolojinin Kurumsallaşması ve Ahmet Tevfik Göymen, İstanbul 2012. -Çolak, Melek, “Atatürk Dönemi Türkiye’sinde Bir Macar Meteorolog: Aksakallı Havabakan Antal Réthly (Macar Kaynaklarına Göre)”,Cumhuriyet Tarihi Araştırmaları Dergisi, Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü, yıl 5, sayı 9, 2009, s. 113-136. -Dizer, Muammer, “Osmanlıda Rasathaneler”, Fatih’ten Günümüze Astronomi, Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan Sempozyumu (7 Ekim 1993), İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Basımevi, İstanbul 1994, s.27-68. -Meteorolojiyi Tanıyalım, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Araştırma ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, Araştırma Şube Müdürlüğü, Ankara 1985

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024