SAĞLIK ANTROPOLOJİSİ

İzlence Formu

Ders Adı SAĞLIK ANTROPOLOJİSİ Kod ANTR3128
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. GÜL ÖZSAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders, “hastalık” ve “sağlık” kavram ve olgularını toplumsal ve kültürel çerçeveye yerleştirmeyi amaçlamaktadır. Derste, bir yandan farklı grupların “sağlık” ve “hastalık” kavrayışları, yükledikleri anlamlar, hastalığa ilişkin inanç ve hastalıkla başa çıkma yolları ele alınırken bir yandan da sağlık ve hastalığın, sınıf, tabakalaşma ve toplumsal cinsiyetle olan bağlantılarına işaret edilecek.

İçerik

Sağlık ve hastalık konusu disiplinlerarası bir perspektifi gerektirmektedir. Derste, öğrencilerde sağlık antropolojisi, sağlık sosyolojisi, halk sağlığı, adli tıp, toplumsal cinsiyet, aile hekimliği, hemşirelik ve demografi gibi farklı alanlardaki bilgiyi bir araya getirici bir bakış açısı geliştirilmeye çalışılacak. Bu ders öğrencilerin katılımının ön plana alınacağı, ayrıntılı metin okumaları ve tartışmalar biçiminde yürütülecektir.

Öğretim Yöntemleri

Öğretim üyesi tarafından dersin sunum ve aktarımı ile öğrencilerin etkin katılabilecekleri tartışmalar biçiminde ders yürütülecektir.

Kaynaklar

Elisa J. Sobo. 2011. “Medical Anthropology in Disciplinary Context: Definitional Struggles and Key Debates (or Answering the Cri Du Coeur).” Merrill Singer ve Pamela I. Erickson, ed. A Companion to Medical Anthropology. Blackwell Publishing. s. 9-26.Erol, Maral ve Ayşecan Terzioğlu. 2018. “Sağlık Antropolojisi”, Kültür Denen Şey: Antropolojik Yaklaşımlar. Haz. Ayfer Bartu Candan ve Cenk Özbay, Metis Yayınları s.305-317. Lambert, Helen. 2010. “Medical Anthropology”. The Routledge of Encyclopedia of Social and Cultural Anthropology. s.456-459. Lindemann, Mary. 2009. “Hastalık ve Sağlık”. Erken Modern Avrupa’da Tıp ve Toplum. Çev. Mehmet Doğan. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınları. s. 25-47. Lindemann, Mary. 2009. “Sağlık ve Toplum”. Erken Modern Avrupa’da Tıp ve Toplum. Çev. Mehmet Doğan. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınları. s.235-262, Shefer-Mossensohn, Miri. 2014. “Giriş: Tıbbın Toplumla İzdivacı”, Osmanlı Tıbbı: Tedavi ve Tıbbi Kurumlar 1500-1700. Çeviren Bülent Üçpunar. İstanbul: Kitap Yayınevi. s. 13-39.Dole, Christopher. 2015. “Giriş.” Seküler Yaşam ve Şifacılık: Modern Türkiye’de Kayıp ve Adanmışlık. İstanbul: Metis, s. 13-36.Wing Önder, Sylvia. 2011. “Dengeli Beden ve Toplumda Benlik”. Bizim Burada Mikrop Olmaz: Bir Karadeniz Köyünde Tedavi ve Şifa Usulleri. Çev. Mehmet Doğan. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınları. s. 65-95. Ağartan, Tuba İnci. 2010. “Metalaşma ve Sağlıkta Dönüşümün Sınırları: Türkiye Örneği”, Neoliberalizm ve Mahremiyet: Türkiye’de Beden, Sağlık ve Cinsellik. Haz. Cenk Özbay, Ayşecan Terzioğlu ve Yeşim Yasin. Metis Yayınları, s. 31-44. Merrill Eisenberg. 2011, “Medical Anthropology and Public Policy”. Merrill Singer ve Pamela I. Erickson, ed. A Companion to Medical Anthropology. Blackwell Publishing. s. 93-116. Stafford Mai ve Mark McCarthy. 2009. “Mahalleler, Konutlar ve Sağlık”. Sağlığın Sosyal Belirleyicileri, ed. Marmot, Michael ve Richard G. Wilkinson. İstanbul: İnsev Yayınları. s. 339-361. Terzioğlu, Ayşecan. 2015. ‘Hep bu Suriyelilerin yüzünden!’: İstanbul’daki sağlık çalışanlarının gözünden Suriyeli çocukların sağlığı”. Toplum ve Bilim, s.102-119. Yates-Doerr, Emily-Kenneth Maes. 2019. “Global Health.” The Cambridge Encyclopedia of Anthropology. Hahn, Robert A ve Marcia C. Inhorn. 2009.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024