TANRI-AHLAK İLİŞKİSİ

İzlence Formu

Ders Adı TANRI-AHLAK İLİŞKİSİ Kod FEDB7015
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi KAYHAN ÖZAYKAL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Hem batı hem de islam düşüncesinde tanrı-ahlak ilişkisi meselesinin ana boyutları ele alınmaktadır. Bunlar ikiye bölünüyor, husn-kubh meselesi ve kötülük problemi.

İçerik

Husn-kubh meselesine dair ahlak ve kelam çalışmaları eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. Tanrı'nın ahlaki sifatları, alemle ilişkisi ve insanoğlunun ahlaki mefhumları kavrar ve inceler. Ahlak ve din arasındaki bağlantıyı ele alır.

Öğretim Yöntemleri

Alanıyla ilgili meseleleri sistematik ve çok yönlü bir yaklaşımla çözmeye calışır. Bunu ana kaynakları ve ikinci literaturu okumakla ve muzakareyle gerçekleşektir. Öğrenci odaklandığı vechi üzere bir makale de yazar.

Kaynaklar

Alpyağıl, Recep, ed. Din Felsefesine Dair Okumalar I, İstanbul, İz Yayınları, 2011. Alpyağıl, Recep, ed. Mutezile Gelen-ek-i: Klasik ve Çağdaş Metinler Seçkesi II, İstanbul, İz Yayınları, 2014. Alston, William P., “What Euthyphro Should Have Said”, in William Laine Craig ed., Philosophy of Religion: A Reader and Guide, New Brunswick, N.J.: Rutgers University Press, 2002 Aslan, İbrahim Kadi Abdulcebbar’a göre Dinin Akli ve Ahlaki Savunusu, Ankara: Otto, 2014 Augustine, Confessions, translated by Henry Chadwick, Oxford University Press, 1991. Hourani, George F., Reason and Tradition in Islamic Ethics, New York: Cambridge University Press, 1985 Shihadeh, Ayman, “Theories of Ethical Value in Kalām: A New Interpretation”. The Oxford Handbook of Islamic Theology. Edited by Sabine Schmidtke. Oxford: Oxford University Press, 2016. Pessagno, J. Meric, “The Uses of Evil in Māturīdian Thought,” Studia Islamica 60 (1984): pp. 59-82 Rudolph, U., “Al-Maturidi’s Concept of God’s Wisdom”, Büyük Türk Bilgini İmam Matüridi ve Matüridilik, İFAV M.Ü.İlahiyat Fakultesi Yayınlarıi, 2012 Saruhan, Selim (ed.), İslam Ahlak Esasları ve Felsefesi: El Kitabı, Ankara: Grafiker Yayınları, 2014.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024